Кампанията „Скъсай с хепатита!” идва с акция в Кърджали

Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се извършват в парк „Александър Стамболийски“ (парк „Алана”) на 8 октомври 2018 г. (понеделник) в Стара Загора. Те ще се проведат от 10,00 до 15,30 ч. .Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

„Събитието има за цел да напомни, че хепатит C е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса“, каза за РСЗ Мария Чанева, координатор на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.

И обясни, че безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста.

Скрининговата инициатива в Стара Загора е третата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“. Първата акция се проведе в Смолян, където са се  изследвали безплатно за хепатит В и С над 130 човека и са открити 2 положителни резултата. Втората акция беше в Шумен, където се изследват 324 човека. Открити са 5 положителни резултата (три за хепатит В и два за хепатит С), уточни Мария Чанева.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” ще продължи с акция в Кърджали на 15 октомври, а финалната акция ще бъде в София в края на ноември.

През 2015 г. СЗО приема стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини