Първа по рода си изложба от карти на Антарктида видяха кърджалийци

Първа по рода си изложба от карти, посветена на Антарктида, видяха кърджалийци по време на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна 21 век", който се проведе в края на месец септември. Непознатата южна земя е озаглавена изложбата, тя включва карти от средновековието, през Великите географски открития та до наши дни на Антарктида. 

Съставител и организатор на изложбата е Гергана Лаптева - художник-приложник, учен геолог, участник в седем антарктически експедиции. 

Идеята за изложбата възниква преди две години, когато се честват 25 години от подписването на Мадридския протокол към договора за Антарктида, който е за екология и опазване на континента, спомня си Гергана Лаптева началото. Решават да отбележат годишнината с нещо по-различно. Започват за изследват картографията на Ледения континент. Тръгват от първата официална карта, в която се споменава наименованието Антарктида - тази на османския мореплавател Пири Реис от 1513 година. В процеса на търсене Гергана Лаптева стига до седемдесет карти от средните векове, епохата на Великите географски открития и съвремието, където набляга на българските карти, правени и допълвани по време на експедициите на остров Ливингстън. Пак по време на проучванията става ясно, че никой в света до този момент не е правил подобна сбирка на карти на Ледения континент.

А иначе най-старото отбелязване на континент на южния полюс в карта е от втори век. Гергана Лаптева обяснява, че това не е точно карта, а по-скоро нарисувано земно кълбо, в което южната част по аналогия наподобява северната, защото древните хора са предполагали, че светът е огледален.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини