На Перперикон оживя древния винено-огнен обред

Изображение 1 от 3

    В съботната вечер на Скалния град на траките Перперикон бе представен 45-минутният спектакъл „Огън и вино”, а публиката стана свидетел на древния винено-огнен ритуал, изпълнен от над 30 артисти и танцьори край олтара на Дионис.
    Пред погледите им жрицата на храма изсипа вино в огъня  и пред високо издигналият се пламък   изрече своите пророчества-гадания за всичко вълнуващо жителите на Перперикон. Атмосферата на скалния град придружена с изпълненията на танцьорите от Фолклорния ансамбъл при Дома на културата в Кърджали с хореограф Васко Василев допринесоха за изключителното въздействие на спектакъла.
     В  ролята на владетеля  на Перперикон „влезе” актьорът Стилиян Николов, а режисьор на спектакълът е Любомир Фърков.
     Спектакълът е създаден през 2014 година като част от дейностите по проект „Перперикон –дом на богове и хора”, а представянето му за публиката в събота бе безплатно.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      An
      antoanetanikova@abv.bg
      0 0
      17:03, 1 окт 2018
      А защо медиите мълчат и не дават гласност преди събитието? Фестивалът от юли месец бе отложен за септември поради лошо време. Желателно е за тези възстановки да се информират хората предварително, да могат да видят и съхранят историята.
    Последни новини