Днес се открива Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” 2018

В рамките на два поредни дни - 27 и 28 септември, Кърджали ще бъде домакин на13-тия  Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна-21 век”. Официалното откриване на форума ще се състой утре от 10,00 часа, а сред официалните гости се очаква да бъде и ръководителят на Представителството на Европейската комисия България Огнян Златев, както и адв. Цветан Цветанов - председател на Съвета на фондация „Европейски екологичен фестивал”.

Това съобщи  заместник кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя обобщи по важните събития от програмата на фестивала и отправи покана към кърджалийци и гостите на града да посетят предвидените прожекции на екологични филми. Това са специализирани продукции с образователна и превантивна цел срещу природни бедствия и аварии на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“. Прожекциите ще бъдат целодневни от 10,30 до 17,30 и входът за тях е свободен.

Тихомирова обърна внимание и към първото събитие, което ще бъде представено в рамките на фестивала - представянето на алманаха и изложбата  „Непознатата южна земя - TerraAustralisIncognita” от техния автор Гергана Лаптева. 

 Те  са събрали повечето известни досега географски карти на Антарктида от древността до наши дни. Също така са представени съвременните карти на Ледения континент, включващи топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента, карти на различните изследователски бази и т.н. Специално внимание се обръща на българския принос в картографията на Антарктида. Картите са разделени на няколко периода, отразяващи историческото им развитие. Целта е да се популяризира значението на картите и геоинформацията в целия свят и чрез проследяване историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща експлоатация и един вид апел към опазването на уникалната флора и фауна.

Гергана Лаптева е член на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания, завеждащ отдел „Култура“, участник в седем експедиции до Ледения континент.

Инициативите  са посветени на забавянето на климатичните промени, устойчивото развитие, опазването на околната среда и борбата срещу природните бедствия и аварии.

От 13.30  до 17.00 ч.  в двора на СУ „Йордан Йовков” Кърджали ще се проведат практически за подготовка за населението за придобиване на практически умения за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, аварии и терористични актове.

Ще бъде показана презентация на тема  "Реагиране на пребиваващи в административни и образователни институции при обгазяване, причинено от терористичен акт”, а самото практическо занятие   е под мотото "Действие на застрашените и на  силите от единната спасителна система при ликвидиране на обгазяване, причинено от терористична дейност“. Практическото обучение е предназначено и ще се проведе с масовото участие на стотици ученици и техните преподаватели от училища и детски градини от община Кърджали, както и за населението от общината и региона. Целта е придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при възникване на терористични актове, природни бедствия (пожари, наводнения, земетресения, промишлени замърсявания и аварии), оказване на първа долекарска помощ на пострадали, евакуация в условията на извънредни ситуации и защита на критичната инфраструктура. Ще бъдат използвани учебни пособия и спални спасителни чували, осигурени от Европейската комисия.

Практическите занятия ще се водят от експерти от регионалните структури на УОМП при община Кърджали, НС “Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, ,,Дирекция „Национална система 112“ – МВР, БЧК, учени от БАН, Асоциация на сухопътните войски на България.

В първият ден на екологичениятфестива 27 септември от 17.30 ч.  ще бъде представен и   новия документален филм „Едно антарктическо лято“ на Българския антарктически институт и на новата книга на проф. дн Христо Пимпирев  "Антарктида - Студеният юг", посветена на всички досегашни антарктически експедиции на България. Със специалното участие на автора и издателите от издателска къща „Авлига“.

Филмът „Едно антарктическо лято“ е посветен на 30-сет годишнината от основаването на българската база  „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън в Антарктида и мисията на антарктическата програма на България за глобалното и националното значение за живота на Земята. Документалната лента разказва за живота и работата на българските учени сред вечните ледове и девствената природа на остров Ливингстън. Във филма  с режисьор Ема Константинова и оператор Румен Василев има и кадри спиращи дъха, заснети с дрон от Олег Василев. Продукцията впечатлява и с ценните си филмови материали от първата българска експедиция през 1987 г., когато започва изграждането на изследователската ни  база „Св. Климент Охридски“ на Ледения континент.

Книгата “Антарктида – студеният юг“ обобщава наученото и видяното от общо 25 български експедиции, проведени до Белия континент. Тя разказва на достъпен и популярен език за природата, флората, фауната и хората на най-южния континент на планетата. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, България днес е уважавана полярна дестинация и заедно с още 29 държави „управлява“ 1/10 от планетата Земя. Разбира се, най-важният резултат от проведените експедиции е изключителният научен принос, който благодарение на тях даваме на света. Антарктида е мястото, от което по неопровержим начин може да се наблюдава глобалното затопляне и още много други природни феномени. Богато илюстрирана с уникални цветни фотографии, направени от участниците в експедициите и съдържаща най-актуалната информация за работата на българските учени на Антарктида, тази книга е стойностна придобивка за всеки дом и за всяка обществена библиотека, както и истинско изкушение за всеки любознателен читател.

Антарктида променя животи. Книгата на проф. Христо Пимпирев дава различни гледни точки към преживяването на Ледения континент, към срещата на човека и науката с природата. „Антарктида – студеният юг“ е книга пътуване, пътеводител и същевременно филм. Увлекателен и емоционален разказ за живота сред ледове и пингвини. Личен дневник на човек, дръзнал да преодолее предразсъдъци, да преодолее страха и да намери хармония там, където никой не би предполагал. Животът на Юг има своя логика и дисциплина. Проф. Пимпирев ни предлага неговия вълнуващ поглед, в който тишината се среща с вятъра, а денят и нощта се сливат.

Георги Тошев

„...Най-студеният, най-ветровитият, най-високият и най-пустинният континент на Земята неудържимо привлича хората през последните два века от човешката история. Полярните изследвания са блестящ пример на човешкия дух, търсещ винаги новото и неизвестното. Това най-далечно и изолирано място на Земята се намира на 1000 km от Южна Америка, на 2000 km от Нова Зеландия, на 2500 km от Австралия и на 2800 km от Южна Африка. При описанието на Антарктика - континента, един и половина пъти по-голям от Европа и двойно по-голям от Австралия, почти винаги се употребяват превъзходни степени. Тук се намира полюсът на студа. Най-ниската температура от 89оС е измерена на руската полярна база “Восток” и тя е съизмерима с очакваните температури на Марс.“

(„Антарктида – студеният юг“, Хр. Пимпирев)

На 28 септември  програмата на фестивала  продължава  с образователна дискусия, която ще се проведе  от 09.30 – 12.00 ч.,в залата на  Бизнесинкубатор – Кърджали. Нейнмодератор е Невена Праматарова, управляващ директор на фондация „Европейски екологичен фестивал, а в рамките й ще се проведе обсъждане на практически мерки и действия при терористични актове, обгазяване, земетресения, наводнения и пожари, както и състоянието на подготовката и информационната обезпеченост на населението в критична среда. Обсъждане на образователни информационни материали за населението с участието на обучените млади спасители - ученици от училищата в град Кърджали.

По време на образователната дискусия със своя презентация ще се представи проф. Лъчезар Филипов, ръководител секция "Астрофизика на високите енергии", Институт за космически изследвания и технологии при БАН, както и Илия Антонов, експерт сигурност и защита, хоноруван преподавател в НБУ, департамент „Национална и международна сигурност“, програма „Противодействие на престъпността и тероризма“

По време на образователната дискусия ще бъдат прожектирани обучителни документални филми с образователна и превантивна цел, онагледяващи практики на превенции срещу природни бедствия и аварии и терористични актове.

Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”: МИСЛИ в ЗЕЛЕНО!

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини