Разкриха тайната на загадъчните аномалии в радиоефира по време на Втората световна война

Изображение 1 от 2

    Загадъчните аномалии, които били регистрирани от военните радиостанции във Великобритания по време на Втората световна война са получили обяснение.

    Физиците от университета Рединг (Великобритания) са публикували в Annales Geophysicae изследването си, според което бомбардировките са породили силни инфразвукови трепрения, които променят разпределението и скоростта на електроните и предизвикали смущенията в ефира. Аномалиите са регистрирани във Велокобритания през 1943-45 година. Оказва се, че те са предизвикани от масовите бомбардировки над Германия по това време - на хиляди километри разстояние.

    Породените от взривовете коленбания достигали до самата граница с космоса. Смущенията са предизвикани от отговора на йоносферата, който е в съответствие с нагряването от вълновата енергия и увеличаването на загубата на О + йони. При това всяка атака на съюзниците предизвиквала отделянето на толкова енергия, колкото 300 мълнии. 

    "Ужасяващата сила на тези удари помага да оценим как събитията на повърхността на Земята могат да влияят на отдалечените части от нейната атмосфера", пише в материала. Той е изготвен на база данните на Центъра по изследване на радиовълните от Втората световна война. 

    Наскоро ЦЕРН съобщи за голямо откритие в свойствата на бозона на Хигс. Ученените за първи път регистрираха разпад на тази частица на долни кварки (b-кварки). Те обясняват как мащабни събития на планетата пораждат мощни инфразвукови вълни, които могат да достигнат горните слоеве на атмосферата и да променят въздушното налягане или плътността на електроните в йоносферата.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини