Откриха лекарство, което атакува причинителя на Алцхаймер

Според публикации лекарството ще бъде на разположение в рамките на шест години. Реалността е много по-сложна

Изследователите са разработили нов начин за насочване към токсичните частици, които разрушават здравите мозъчни клетки при болестта на Алцхаймер. За първи път е предложен систематичен метод срещу патогените, които са причина за болестта на Алцхаймер, казва проф. Мишел Вендроскуло, главен автор.

Академиците в университета в Кеймбридж и в университета в Лунд в Швеция са измислили първата стратегия срещу причината за  болестта на Алцхаймер, което в крайна сметка би могло да доведе до разработването на нови лекарства за лечение на деменция. Техните констатации се съобщават в списание PNAS.

"Доскоро учените не можеха да се споразумеят каква е причината, така че нямахме цел. Тъй като патогените вече са идентифицирани -  малки скупчвания протеини, известни като олигомери, ние успяхме да разработим стратегия за насочване на лекарствата към тези токсични частици", казва проф. Мишел Вендросколо от катедрата по химия в Кеймбридж.

Болестта на Алцхаймер води до смърт на нервните клетки и загуба на тъкани в целия мозък. С течение на времето мозъкът се свива драматично и разрушаването на клетките води до загуба на паметта, промени в личността и проблеми при извършването на ежедневните дейности.

Изследването е проведено от международен екип от учени, в който участва и професор Сър Кристофър Добсън, магистър на колеж "Сейнт Джонс", университета в Кеймбридж.

"Това интердисциплинарно проучване показва, че е възможно не само да се намерят съединения, които са насочени към токсичните олигомери, които пораждат невродегенеративни заболявания, но и да увеличат тяхната сила рационално", казва той. "Сега е възможно да се проектират молекули, които имат специфични ефекти върху различните етапи на заболявания като болестта на Алцхаймер и надяваме се да ги превърнат в лекарства, които могат да се използват в клинична среда".

Досега  са направени около 400 клинични проучвания за болестта на Алцхаймер, но никое от тях не е било насочено специално към патогените, които я причиняват.

Екипът смята, че първите кандидати за лекарство срещу Алцхаймер могат да достигнат клинични изпитвания за около две години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини