8 °C

Откриха лекарство, което атакува причинителя на Алцхаймер

Според публикации лекарството ще бъде на разположение в рамките на шест години. Реалността е много по-сложна

Изследователите са разработили нов начин за насочване към токсичните частици, които разрушават здравите мозъчни клетки при болестта на Алцхаймер. За първи път е предложен систематичен метод срещу патогените, които са причина за болестта на Алцхаймер, казва проф. Мишел Вендроскуло, главен автор.

Академиците в университета в Кеймбридж и в университета в Лунд в Швеция са измислили първата стратегия срещу причината за  болестта на Алцхаймер, което в крайна сметка би могло да доведе до разработването на нови лекарства за лечение на деменция. Техните констатации се съобщават в списание PNAS.

"Доскоро учените не можеха да се споразумеят каква е причината, така че нямахме цел. Тъй като патогените вече са идентифицирани -  малки скупчвания протеини, известни като олигомери, ние успяхме да разработим стратегия за насочване на лекарствата към тези токсични частици", казва проф. Мишел Вендросколо от катедрата по химия в Кеймбридж.

Болестта на Алцхаймер води до смърт на нервните клетки и загуба на тъкани в целия мозък. С течение на времето мозъкът се свива драматично и разрушаването на клетките води до загуба на паметта, промени в личността и проблеми при извършването на ежедневните дейности.

Изследването е проведено от международен екип от учени, в който участва и професор Сър Кристофър Добсън, магистър на колеж "Сейнт Джонс", университета в Кеймбридж.

"Това интердисциплинарно проучване показва, че е възможно не само да се намерят съединения, които са насочени към токсичните олигомери, които пораждат невродегенеративни заболявания, но и да увеличат тяхната сила рационално", казва той. "Сега е възможно да се проектират молекули, които имат специфични ефекти върху различните етапи на заболявания като болестта на Алцхаймер и надяваме се да ги превърнат в лекарства, които могат да се използват в клинична среда".

Досега  са направени около 400 клинични проучвания за болестта на Алцхаймер, но никое от тях не е било насочено специално към патогените, които я причиняват.

Екипът смята, че първите кандидати за лекарство срещу Алцхаймер могат да достигнат клинични изпитвания за около две години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
29 фев 2020
Последни новини