Тракийски дружества се отделиха от Премянов, не искат политизиране

Информираме, гражданите, тракийците и тракийските дружества в страната, че в Бургас се учреди и регистрира  „СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА“, с който се възстановяват традициите и демократични принципи на управление в тракийската организация, заложени на конгреси и събори още в годините след  създаването й през 1987 год. Тези принципи и традиции бяха  заложени и при възстановяването на организацията през 1990 г. в сегашния „Съюз на тракийските дружества в България” (СТДБ), но неговото ръководство беше овладяно от партийни функционери (в момента от висшия партиен функционер Красимир Премянов), които с удобни за тях промени в устава създадоха възможност ръководните органи на съюза да бъдат доминирани от членове физически лица-техни партийни съмишленици. Общите събрания и конгреси, чрез които организацията се управляваше през целия си период на съществуване от 1897 г. насам и на които големите тракийски организации можеха да изпратят делегати, които да  защитят позициите на широката маса тракийци бяха напълно отхвърлени. За да се присвои авторитета на тракийското движение в полза на партийния и личен интерес се прибягна и до масово създаване „във всички общини“ на нови „тракийски“ дружества  отново сред партийните им съмишленици. След разпада на организацията през 2017 г. вместо стъпки към демократично управление и възстановяване на единството в тракийското движение Премянов и обкръжението му си приеха правила, които затвърдиха авторитарния стил и си осигуриха пожизнен мандат на управление.

Обръщаме се към тракийските дружества и към всички тракийци в страната да оценят реалната действителност в СТДБ. На практика, през последните години, нямаме „Съюз на тракийските дружества в България”, а имаме Съюз, чиито ръководни органи Общо събрание и Управителен съвет са доминирани от физически лица - партийни кадри и в които представителите на тракийските дружества са безправно малцинство, около 1/3 от общия брой членове.

Не приемайки този начин на управление дружествата от големите тракийски региони в страната прекратиха през 2017 г. взаимоотношенията си с ръководството на съюза от 1990 г. Регистрираният сега „СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА“ е правоприемник на принципите и идеите на съюза,  основан през февруари 1897 г. в люлката на тракийското движение гр. Бургас. С оглед недопускане поддържането на авторитарен стил на управление от несменяеми политически лица, в него не могат да членуват физически лица, които да имат равен, паритетен глас с многохилядни организации и да прокарват партийно влияние и зависимости. Членове на Съюза, съгласно устава му, могат да бъдат само тракийски организации със статут на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Мандатът на председателя на Съюза е двегодишен и едно лице не може да бъде избирано за негов председател за два последователни мандата. Общото събрание на учредения Съюз се състои от делегати, представящи пропорционално членската маса на отделните тракийски организации и делегатите, излъчени от едно дружество (с цел избягване на доминиращо положение) не могат да са повече от ⅓ от общия брой на делегатите.

С тези си действия учреденият сега „СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА“ си поставя за цел да възстанови единството в тракийското движение, демократичните принципи на управление на съюзната организация и доверието в нейните ръководни органи.

Управителен съвет

на Съюз на тракийските дружества

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ел
    Елияна
    0 0
    22:26, 17 сеп 2018
    Ха ха! Нито Хасково, нито Стара Загора са в тоя измислен съюз! Какъв правоприемник може да е тая глупост, при положение, че сега се регистрира. Политическият хамелеон Янев от Кърджали е председател, а изпъдения от всякъде Тодор член!
    Тия ли са наследниците на тракийци ?!
Последни новини