Тракийски дружества се отделиха от Премянов, не искат политизиране

Информираме, гражданите, тракийците и тракийските дружества в страната, че в Бургас се учреди и регистрира  „СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА“, с който се възстановяват традициите и демократични принципи на управление в тракийската организация, заложени на конгреси и събори още в годините след  създаването й през 1987 год. Тези принципи и традиции бяха  заложени и при възстановяването на организацията през 1990 г. в сегашния „Съюз на тракийските дружества в България” (СТДБ), но неговото ръководство беше овладяно от партийни функционери (в момента от висшия партиен функционер Красимир Премянов), които с удобни за тях промени в устава създадоха възможност ръководните органи на съюза да бъдат доминирани от членове физически лица-техни партийни съмишленици. Общите събрания и конгреси, чрез които организацията се управляваше през целия си период на съществуване от 1897 г. насам и на които големите тракийски организации можеха да изпратят делегати, които да  защитят позициите на широката маса тракийци бяха напълно отхвърлени. За да се присвои авторитета на тракийското движение в полза на партийния и личен интерес се прибягна и до масово създаване „във всички общини“ на нови „тракийски“ дружества  отново сред партийните им съмишленици. След разпада на организацията през 2017 г. вместо стъпки към демократично управление и възстановяване на единството в тракийското движение Премянов и обкръжението му си приеха правила, които затвърдиха авторитарния стил и си осигуриха пожизнен мандат на управление.

Обръщаме се към тракийските дружества и към всички тракийци в страната да оценят реалната действителност в СТДБ. На практика, през последните години, нямаме „Съюз на тракийските дружества в България”, а имаме Съюз, чиито ръководни органи Общо събрание и Управителен съвет са доминирани от физически лица - партийни кадри и в които представителите на тракийските дружества са безправно малцинство, около 1/3 от общия брой членове.

Не приемайки този начин на управление дружествата от големите тракийски региони в страната прекратиха през 2017 г. взаимоотношенията си с ръководството на съюза от 1990 г. Регистрираният сега „СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА“ е правоприемник на принципите и идеите на съюза,  основан през февруари 1897 г. в люлката на тракийското движение гр. Бургас. С оглед недопускане поддържането на авторитарен стил на управление от несменяеми политически лица, в него не могат да членуват физически лица, които да имат равен, паритетен глас с многохилядни организации и да прокарват партийно влияние и зависимости. Членове на Съюза, съгласно устава му, могат да бъдат само тракийски организации със статут на юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Мандатът на председателя на Съюза е двегодишен и едно лице не може да бъде избирано за негов председател за два последователни мандата. Общото събрание на учредения Съюз се състои от делегати, представящи пропорционално членската маса на отделните тракийски организации и делегатите, излъчени от едно дружество (с цел избягване на доминиращо положение) не могат да са повече от ⅓ от общия брой на делегатите.

С тези си действия учреденият сега „СЪЮЗ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА“ си поставя за цел да възстанови единството в тракийското движение, демократичните принципи на управление на съюзната организация и доверието в нейните ръководни органи.

Управителен съвет

на Съюз на тракийските дружества

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ел
  Елияна
  0 0
  22:26, 17 сеп 2018
  Ха ха! Нито Хасково, нито Стара Загора са в тоя измислен съюз! Какъв правоприемник може да е тая глупост, при положение, че сега се регистрира. Политическият хамелеон Янев от Кърджали е председател, а изпъдения от всякъде Тодор член!
  Тия ли са наследниците на тракийци ?!

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини