Ураганът Флорънс погълна бреговете на Северна и Южна Каролина (видео)

Мощните ветрове и дъждове на урагана „Флорънс“ достигнаха бреговете на Северна и Южна Каролина.

Чупейки дървета и помитайки всичко по пътя си, бурята изпълни с морска вода улиците на крайбрежните градове. Дъждовната обсада по Източното крайбрежие може да трае цял уикенд. Десетки хиляди вече са без ток.

Преливащите като реки улици носят опасни предмети и каквото е останало по пътищата в Северна Каролина.

Ураганът, който в последните часове остана от категория 2, стигна крайбрежните градове, както беше прогнозирано късно в четвъртък, но и с леко изменение в курса си, като центърът на циклона се премести на север и евентуално ще достигне сушата по-късно от очакваното.

Има доста телевизионни екипи, които с риск за живота си остават на мястото на бедствието, за да заснемат отблизо стихията.

Метеорологичната станция в Атлантик бийч отчита количеството вода, която се излива за денонощие, а в Каролина Бийч, северният край на града вече е напълно затрупан. Много райони са опустошавани от силните ветрове на урагана с пориви до 150 км/ч.

Метеоролозите напомнят на хората, че това, което прави “Флорънс” изключително опасен, са потенциално смъртоносните бури и очакваните тежки наводнения.Снимка

Прогнозите са, че стихията ще се движи бавно, докато сърцето на урагана се приближава към Северна и Южна Каролина. Поройните дъждове ще се изсипват най-малкото три денонощия.

Междувременно расте броят на лишените от електричество населени места. Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди:

"Не се отпускайте, не се успокоявайте. Останете нащрек. Това е мощна и смъртоносна буря. Днес заплахата се превръща в реалност.”

Размерът на урагана е това, което го прави толкова опасен, каза директорът на Националния център за ураганите Кен Греъм. "Колкото по-голяма и по-бавна е бурята, толкова по-голяма е заплахата и въздействието от нея.”

Когато бурята наближи, президентът Доналд Тръмп заяви, че първите екипи са “в готовност”.

Училищата и бизнесите затвориха на много места, а авиокомпаниите анулираха над 1500 полета.

Метеоролозите казват, че е твърде рано да се определи каква роля играе глобалното затопляне за формирането на урагана, ако има такава. Предишните изследвания обаче показаха, че най-мощните урагани се засилват, поради климатичните промени.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини