Пожарникарите от Кърджали слисаха кърджалийци с уникална демонстрация, колегите им честват празник в областта

    Пожарникарите в Кърджали слисаха съгражданите си с уникална демонстрация в чест на професионалния си празник. Огнеборците издигнаха със водни струи специална платформа. Водата течеше под налягане, осигурено от пожарни автомобили. Върху платформата ,издигнала се на 8 м от земята бе пожарникар, който развя родния трибагреник. Според началника на Пожарната комисар Сергей Заимов такава демонстрация се прави за първи път в страната.

    По традиция Пожарната показа за своя празник техника, оборудване и умения. Присъстваха областният управител Никола Чанев, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков,много граждани.

    На територията на община Ардино продължават събитията, посветени на Седмицата на пожарната безопасност. Местните пожарникари посетиха малчуганите от детска градина „Брезичка“. С децата бе проведена лекция-беседа на тема „Как да се предпазим от пожар “, запознати бяха с професията на пожарникаря.  Особено вълнение предизвика възможността да се качат в пожарен автомобил, както и да се запознаят с това какво използват пожарникарите при борбата си с огъня.

    На служителите от детската градина бяха раздадени информационно - разяснителни материали с правила  за правилното използване на уреди, работещи с газ пропан-бутан.

    На работна среща “на чаша кафе“ се срещнаха Началника на РС „ПБЗН“ главен инспектор Иван Стефанов, мл. инспектор Гюнай Мехмед, Секретарят на Община Черноочене Месру Мюмюн и членовете на Доброволно формирование „Черноочене – 2016“. Инициативата е във връзка с наближаващият професионалният празник на българските огнеборци на 14 септември. Беше направен разбор на пролетно-летния сезон до този момент и се обсъдиха задачите, които трябва да се изпълнят до края на годината.
    Началника на РС „ПБЗН“ главен инспектор Иван Стефанов отчете, че до този момент на територията на службата, от гледна точка на горски пожари, ситуацията е сравнително спокойна.
    „През годините всички станахме свидетели на редица мащабни бедствия на територията на страната. Не във всички случаи имаме капацитет да реагираме на случващото се. Именно поради тази причина и разбирайки ползите Община Черноочене създаде доброволно формирование Черноочене – 2016“. Това е допълнителен капацитет от сили за реагиране и са съществен елемент за осигуряване на сигурност на гражданите от община Черноочене“, каза гл. инспектор Иван Стефанов. Той благодари на Община Черноочене и изтъкна увереността си, че за напред ще продължат да работят в добра координация и със същото темпо.
    Секретарят на Община Черноочене Месру Мюмюн припомни, че доброволното формирование е създадено към края на 2016 година. Още в първата година от дейността на Доброволно формирование „Черноочене – 2016“ доброволецът Нурай Хасан от беше отличен за проявена гражданска доблест от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Кърджали.
    През 1995 г. с решение на Министерския съвет на Република България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията, от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.

    Георги Кулов

    Гюнер Шукри

    Исмет Исмаил
     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини