Археолози разкриха на Перперикон „квартал на бедните” от времето на Цар Иван Александър

Археолози от екипа на проф. Николай Овчаров разкриха „квартал на бедните” от 13-14 век през това археологическо лято. Днес той по показан пред журналисти, с което приключи и Археологическо лято 2018.
Средновековният квартал е от времето на Цар Иван Александър, за което говорят и намерените там предмети - кръстове, обеци, други накити и монети, намерени в близост до него, каза проф. Овчаров.
Кварталът се намира в южната част на Перперикон, точно под Акропола и в непосредствена близост до Двореца-светилище от тракийския период. В него ясно са очертани над 10 сгради, където според  професор Овчаров е живяло бедно християнско население, за което се съди по големината на помещенията и намерените керамики и християнски кръстове, датирани към 1320-1350 година.
Археологът уточни, че „кварталът на бедните”, както още го нарече, няма да бъде консервиран, защото през 2019 година археолозите ще продължат да разкопават на това място, като идеята е да бъдат разкрити находки от по-древни периоди и подходи към двореца светилище и Акропола.
Пак днес пред журналисти екипът на професор Овчаров отвори  общо 4 ранно-християнски гробници от 5-6 век, вкопани в скалата, два от които детски. Те се намират до ранната ранно християнска базилика от 6 век, разкрита преди три години в южната част на Перперикон.

„Явно тук става въпрос за голям некропол, който е разположен в западна посока, но това ще установим следващата година, когато продължим разкопките”, каза професор Овчаров.

dariknews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини