Тръмп наложи санкции на Турция заради пастор Брансън, лирата се срина

САЩ наложиха санкции срещу турските министри на правосъдието и на вътрешните работи Абдулла Гюл и Сюлейман Сойлу във връзка със случая с американския пастор Андрю Брансън, който Турция съди за връзки с т. нар. Фетхуалистка терористична организация (ФЕТО).

Това съобщи снощи говорителят на Белия дом Сара Сандърс. Последва остра реакция от правителството на Турция и лично от президента Реджеп Ердоган. Междувременно турската лира удари рекордно дъно срещу долара.

„Смятаме, че той е жертва на нечестно и несправедливо отношение от страна на турското правителство”, заяви Сандърс във Вашингтон за пастора Андрю Брансън.

Санкциите са наложени съобразно приетия от Конгреса на САЩ през 2016 г. т. нар. акт  „Магнитски“, насочен срещу лица, замесени в корупция и нарушения на правата на човека. По същия закон действат и мерките срещу руски компании и официални представители, участващи в анексията на Крим и конфликта в Украйна.

Сара Сандърс подчерта, че санкциите срещу турските министри са „по нареждане на президента” на САЩ.

Гюл и Сойлу вече нямат право да стъпват на американска територия, на щатските компании е забранено да правят бизнес с тях, а чуждестранните активи на двамата в обсега на Вашингтон са замразени.

Американският финансов министър Стивън Мнучин посочи: „Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че САЩ очакват от турските власти незабавното освобождаване на Брансън”.

Анкара веднага отвърна със заплаха за ответни действия на наложените санкции.

„Незабавно ще отговорим на това агресивно отношение, което не служи на никаква цел”, обявиха от външното министерство на Турция. „Призоваваме администрацията на САЩ да се откаже от това погрешно решение.”

„Няма да отстъпим по никакъв начин пред тези заплахи”, заяви от своя страна турският президент Реджеп Ердоган.

Малко по-късно, на погребение на загинали при взрив на бомба жена и дете в град Сивас, той обяви, че е готов да върне смъртното наказание в Турция.

Към момента най-тежката възможна присъда, която грози Брансън, е до 35 години затвор. Свещеникът от Северна Каролина отрича всички обвинения. След година и половина в затвора, от миналата сряда той е под домашен арест, докато върви делото срещу него.

На този фон турската лира се срина, губейки над 1,7% от стойността си срещу долара, до рекордните 5,0073 USD/TRY.

Вести.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини