Шефът на криптовалутната Sky Mining избягал с 35 млн. долара

Шефът на виетнамската компания за добив на криптовалута Sky Mining е избягал от страната с 35 млн. долара, собственост на инвеститори, съобщава местното издание VN Express.

Комуникацията с Ли Мин Там e пропаднала преди седмица, ако се изключи извинението му към инвеститорите, което той публикува във Facebook два дни след като изчезна. По неговите думи, пазарът е непредсказуем, цената на оборудването за криптомайнинг е спаднала драстично и рентабилността на неговата компания – също.

„Последната възможност за мен е да продължа да се крия от обществото, за да защитя живота си”, пише Ли Мин Там. Той съветва инвеститорите да се свържат с компанията, за да получат обезщетение, след което Sky Mining ще може да обяви фалит.

Инвеститорите вече са посетили главния офис на компанията, намираща се в град Хо Ши Мин, в района на Фу Нуан, за да открият, че сградата е затворена и дори няма табела с името Sky Mining. Освен това 600 машини за криптомайнинг от фабриката на компанията в град Бен Хоа в съседната провинция Донг Наи са били иззети от непознати хора, които се идентифицирали като военнослужещи.

В момента е формиран временен съвет от 16 членове, който трябва да помогне на инвеститорите и да оцени оставащите активи на компанията. Ръководството на Sky Mining не може да получи незабавно информация за активите, защото Там лично и пряко е управлявал съоръженията и обектите за добив на криптовалута.

Твърди се, че главният изпълнителен директор на криптофермата е избягал в Съединените щати. Sky Mining вече е съобщила за инцидента на полицията и е предоставила доказателства, че останалите лидери не са участвали в действията на Там. Група от 20 инвеститори е представила в полицията декларация за измама.

На уебсайта си Sky Mining пише, че компанията специализира в закупуване и експлоатацията на оборудване за добив на криптовалута. Тя предлага на инвеститорите да наемат съоръжения под наем, разположени на 26 места във Виетнам, срещу сумата от 100 до 5 хиляди долара годишно.

Компанията обещава, че след изтичане на срока на наема, клиентите ще могат да си върнат първоначалната инвестиция, плюс до 300% печалба. Инвеститорите, които канят нови участници в проекта, получат допълнителни комисионни.

Sky Mining започна работа през март 2018 г. и оттогава придоби 7 000 съоръжения, като проведе и многобройни мероприятия за привличане на инвеститори в Ханой и Хо Ши Мин. Това допринесе за спечелване на славата й на „най-голямата” компания за добив на криптовалута във Виетнам.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини