Помощ за стратегически инвеститор скара управляващи и опозиция в Кърджали, кметът иска изграждане на инфраструктура

Помощ за стратегически инвеститор скара управляващи и опозиция в Кърджали след като градоначалникът инж.Хасан Азис поиска пари от общинския бюджет за закупуване на частен парцел за изграждане на инфраструктура. Скандалът се разрази на последната сесия на местния парламент.

В докладната си записка кметът Хасан Азис отбеляза:Към настоящия момент инвеститорът „Интернешънъл Пауър Съплай” АД, гр. София е получил сертификат за инвеститорски клас А от Министерство на икономиката. Община Кърджали, съвместно с инвеститора, в изпълнение на разпоредбите и изискванията на  Закона за насърчаване на инвестициите, кандидатства за получаване на финансиране за изграждане на инфраструктура към завода, както и за реконструкция на съществуващата улична мрежа – общинска собственост, а именно: поземлен имот с идентификатор 40909.122.329 /образуван от поземлен имот с идентификатор 40909.122.302/, с начин на трайно ползване: за второстепенна улица по Кадастрална карта на гр. Кърджали. Размерът на очакваното финансиране възлиза на 896 167.90 лв. /с ДДС/, за което е необходимо Община Кърджали да придобие в собственост цитирания по-горе частен поземлен имот.Сумата която трябва да отдели общинската хазна възлиза на 206 000 лева.Имотът е на фирма„ТЕМПО-ТРАНСПОРТ” ООД.

Председателите на групите съветници на ГЕРБ Огнян Иванов и на РБ Радослав Милев обвиниха кметът, че харчи безразборно общински пари. Те поискаха градоначалника да преговаря с фирмата собственик на имота да го дари, срещу изработването на улица през нейния парцел. Друг вариант е да й се предостави общински имот в замяна,казаха още съветниците от опозицията. Те упрекнаха кмета в бездействие.Според тях, той е можел при желание да проведе разговори с инвеститора и фирмата собственик.

  Трябва да притежаваме земята,за да кандидатстваме за държавно финансиране. Не бива да пропускаме възможността да получим средства от Министерството на икономиката. Улицата ще обслужва и други инвеститори. Нямам нищо против Огнян Иванов и Радослав Милев да преговарят и да уговорят собственика на парцела да го дари. Изумен съм,че хора с познания в бизнеса могат да предлагат такива неизпълними варианти, подчерта градоначалника.

Предложението на инж.Хасан Азис бе прието с гласовете на съветниците от ДПС.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини