Серия от гафове и словесни закачки между кмет и областен на първата копка за санирането на Езиковата

    Серия от гафове и словесни закачки между кмета инж.Хасан Азис и областния управител Никола Чанев белязаха първата копка за санирането на сградата на Езиковата гимназия „Хр.Ботев“ и основното училище „Св.св.Кирил и Методий“ в Кърджали, което ще се извърши по оперативна програма , финасирана от Европейския съюз и съфинансирана от републиканския бюджет. Макар,че се здрависаха, те демонстрираха хлад помежду си. За това допринесоха и нарушения на протокола от организаторите.

    Първа приветствие към ивеститори, изпълнители и педагози отправи ръководителя на проекта и зам.-кмет на община Кърджали по строителството инж.Катя Митовска. Тя посочи, че чувства днешния ден като празник, защото се обновява образователната инфраструктура. Митовска поздрави екипа, работил до сега за успешните стъпки. Пожела всичко да върви по вода, както и инвестицията да се ползва години напред. Призова педагози и съседи за търпение към негативите от строително-монтажните работи и изрази увереност, че те ще завършат успешно.

    Директорката на ОУ“Св.св.Кирил и Методий“ Мариана Пеева посочи, че за нея днешният ден е специален. Подчерта, че се прави основен ремонт на двора, спортните площадки, басейна и класните стаи. Това е инвестиция в бъдещето , посочи директорката. Изрази надежда ,че до началото на учебната година санирането на сградата ще приключи. Аналогична позиция сподели и пом.-директорът на Езиковата гимназия Иван Димов. Той изрази специална благодарност към Община Кърджали и кмета Хасан Азис за възможността наесен учениците да влязат в качествено ремонтирана сграда.

    Започвайки своето приветствие градоначалникът постави едва на четвърто място по ранг областният управител Никола Чанев. Той посочи, че до сега основен ремонт на сградата не е правен с изключение на подмяната на дограмата. Кметът отбеляза , че освен строително-монтажните работи са предвидени и средства за самото оборудване. Петдесет години в очакване на основен ремонт, прави днешното реновиране историческо, подчерта Хасан Азис. Той подчерта, че от спечелените за инвестиционната програма на общината по европроекти 21 млн.лв. 70% или 14 млн.са за образователната инфраструктура. Децата са нашия приоритет, категоричен бе градоначалникът. Той посочи,че в отремонтираните учебни заведения и детска градина в общината ще влязат близо 6000 деца. Кметът засегна и дискусионните теми за Водното огледало и Водния цикъл,които напоследък доста се политизират. Той подчерта,че въпреки използването на Водното огледало за политика, той е направил нужното да се използва за спорт.

    Водещата на церемонията пропусна да даде думата на областният управител Никола Чанев и се наложи , кметът Хасан Азис да я поправи,като предложи на губернаторът да се изкаже. Губернаторът подчерта, че за него е чест да участва в първата копка по санирането на сградата на двете училища. Правителството препотвърди своя ангажимент за образованието в страната и отпусна допълнително 700 млн.лв. 2 млн.лв.от тях са за образователната инфрастуктура в Кърджали, натърти Чанев. Те са част от общата сума от 14 млн., стана ясно от думите му. Областният управител бе категоричен, че в днешния ден е рухнала една митологема,че държавата не помага на Община Кърджали. Губернаторът припомни , че със финансиране от държавата са ремонтирани важни спортни обекти като Арена „Арда“ и закрития плувен басейн.

    Въпреки, че организаторите бяха приготвили лопати и кирки за официалните лица, кметът спази практиката си и направи първата копка с багер. Областният управител остана на заден план и на ритуалното поливане на вода с бакърено менче.

    Кметът специално поздрави представителя на фирмите-изпълнители Алаксандър Елинов-Садък.

    Свежа в струя вляха вокални формации от двете училища, поздравили с песен за доброто гости и домакини. Овациите събра с песента си и малката Габи.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини