19 °C

Откриха най-древните каменни оръдия извън Африка - на 2 милиона години

Геолози и антрополози откриха в централната част на Китай каменни инструменти, направени преди 1,3-2,12 милиона години, може би това са най-старите доказателства за присъствието на хоминини извън Африка, съобщава phys.org

Изследването е публикувано в списание Nature.

Все повече става ясно, че човешката еволюция е сложна и преплетена.

Най-древните хора, Homo habilis (Сръчен човек), се появяват в Африка преди около 2,1 милиона години, а най-ранните доказателства за хора извън Африка досега бяха скелетни останки и каменни инструменти, открити в Дманиси, на територията на Грузия на 1.85 млн. години.

Но последните находки в Китай насочват археолозите към предположението, че ранните хора са напуснали Африка и са пристигнали в Азия по-рано отколкото се смяташе преди.

В южната част на Китай са намерени вкаменелости на Homo erectus на възраст 1,7 милиона години. Друг череп на H. erectus, живял преди около 1,63 милиона години, е открит в Льосовото плато в Централен Китай, в долината на река Хуанхъ. Платото е образувано от седиментни скали, започнали да се натрупват преди около 2.6 милиона години, а сега дебелината на отложенията на льоса варира от 100 до 300 метра.

Китайски и британски учени, водени от Джаоя Джу (Zhaoya Zhu) от Института по геохимия на Китайската академия на науките, проведоха изследвания в местността Шанченг в южната част на Льосовото плато от 2004 до 2017 г. В 17 стратиграфски слоя, образувани предимно от льос с обща дебелина 74 метра, са открити 88 каменни инструмента, предимно от кварц и кварцит и 20 необработени камъни. Някои от тях представляват люспи от по-големи камъни, но други -  чукове, стъргалки, свредели и длета. Изследователите предполагат, че древните майстори са взели камъни от планините Цинлин, които се намират на 5-10 километра южно от мястото на находката. Освен това в същите стратиграфски пластове са намерени отделни кости на животни, които древните хора са ловували.

Изследователите определят кога са се образували слоевете, в които са открити артефактите чрез палеомагнитно датиране. Методът се основава на определянето на остатъчното намагнетизиране на скалите. Седиментните или вулканичните скали съдържат микроскопични частици желязо. Когато лавата се нагрява или морските утайки преминават през водата, те са ориентирани успоредно на магнитното поле на Земята. Когато скалите се охлаждат или отлагат на дъното те „помнят” посоката и интензитета на магнитното поле..

Датировката показва, че каменните инструменти са открити в слоеве, образувани през периода 1,26-2,12 милиона години. Ето защо, авторите предполагат, че хоминините (не е ясно от какъв род) може да са се появили на територията на съвременен Китай преди повече от два милиона години.

Учените отбелязват, че повечето от артефактите са открити в слоеве палеопочви, образувани, когато долината на Льосовото плато е имала топъл и влажен климат. 

Преди около година български и немски антрополози, под ръководството на проф. Спасов предложиха, че хора и шимпанзета са се разделили не в Африка, а в Източното Средиземноморие преди около 7,2 милиона години.

Екипът анализира два образеца на изкопаемия хоминид Graecopithecus freybergi - долна челюст от Гърция и един горен предкътник от Българи и заключава, че зъбите на тези хоминиди са структурно по-близки до зъбите на съвременните и изкопаеми хора, а не на шимпанзетата.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини