Австрия временно въведе проверка на ключови ГКПП

Австрия въведе временно ограничение за влизане на границите си, съобщи Дойче веле.

Във Виена утвърдиха въвеждането на проверка на ключови гранични КПП-та заради срещата на вътрешните министри на страните от ЕС в австрийския Инсбрук. Тази стъпка не е свързана с проблема с бежанците, уверяват властите. Временният завишен контрол е въведен в нощта срещу понеделник.

Както предава агенция ДПА в частност това засяга част от аутобана между германския Киферсфелден и австрийския Куфщайн и КПП Бренер на границата между италианската автономна провинция Южен Тирол и австрийската федерална провинция Тирол.

Проверки ще има и на границата на Германия с австрийския Тирол. Според пътната полиция, автомобилите трябва да намалят скоростта до 30 км в час на указаните места за преминаване на визуален контрол. За да се избегнат задръстванията, на влизане ще работят две ленти. Въпреки това остава съветът шофьорите да отчитат забавяне.

Веведеният режим ще действа до 13 юли. Официално от Виена обясняват необходимостта от обезпечаване на безопасността за срещата на вътрешните министри на страните от ЕС в австрийския Инсбрук. Тази мярка няма отношение към проблема на бежанците, информират властите. "Търсим възможни нарушители, не обезателно мигранти", заявяват от полицията.

По-рано министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер след среща с федералния канцлер на Австрия Себастиян Курц заяви, че компромисът, достигнат от ХСС и ХДС за мигрантите, няма да натежи на Виена.

"Ние няма да възлагаме на Австрия отговорност за бежанците, която не влиза в нейните отговорности - нито сега, нито в бъдеще", подчерта председателят на ХСС.

Става дума за мигрантите, регистрирани в други страни на ЕС. Ако Германия и други държави-членки на ЕС не са включвали споразумение, което регулира процедурите за възвръщане на бежанци, мигрантите ще бъдат спирани на германската граница и няма да бъдат пускани на територията на ФРГ.

Във връзка с това, че Австрия и ФРГ имат съвместни гранични участъци, Курц по-рано заяви: "Ако Германия приема мерки на национално ниво, то това, разбира се, ще доведе до това, че ние в Австрия, вероятно и в други страни, трябва да реагираме".

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини