В областна администрация обсъдиха проектозакона за социално подпомагане

Обществено обсъждане на проектозакона за социалните услуги се състоя в Областна администрация Кърджали. Заседанието бе ръководено от заместник областния управител Леман Али, а в дискусията взеха участие представители на държавни институции, местна власт и НПО, ангажирани с предоставянето, ползването, финансирането, качеството и контрола на социалните услуги. Целта е в изработването на новото законодателство да бъдат привлечени максимално широк кръг лица и заинтересовани страни, а всички постъпили мнения и предложения да бъдат взети под внимание при подготовката на Закона.  Проектът на Концепция на Закона за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане на 8 юни т.г. на Правителствения портал за обществени консултации и на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика.
По време на общественото обсъждане в Кърджали постъпиха следните предложения: 
Регионална организация на Съюза на инвалидите: 
Да се въведе личната помощ като услуга за всички хора с увреждания  и тя да се регламентира в подготвящия се в момента Закон за социалните услуги. Да не се изработва отделен закон за всеки вид услуга, какъвто е проектозаконът за личната помощ. Да се включат много повече услуги, съгласно чл.19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Да не се определят срокове за актуализиране на Националната карта на социалните услуги,  а тя да бъде отворена и да се допълва при необходимост. 
Дирекция „Социално подпомагане“- Кърджали
При създаването на Националната карта да се спазва принципът на непрекъснатост, което означава социалните услуги на територията на всяка област да покриват нуждите на целия възрастов спектър - деца, младежи, пенсионери и т.н. 
Да се въведе минимум на социалните услуги и равномерно разпределение на територията на различните общини. Да се формулират критерии за ефективност на социалните услуги. 
Регионална дирекция за социално подпомагане-Кърджали
В Закона да бъде регламентиран редът за създаване, утвърждаване и актуализиране на Националната карта на социалните услуги, което ще рече да се знае за какъв период ще бъде създадена тази карта и дали ще се актуализира всяка година, кой орган ще я утвърждава и т.н.  Да няма наслагване на един вид услуга на територията на една община - ако в едно населено място една социална услуга се ползва успешно известен период, то да не се разкрива същата в други населени места на същата община. 
Дирекция „Социално подпомагане“- Момчилград
Да отпадне визирания в Закона „квотен принцип“, според който „в  случаите на услуги, които се предоставят на областно ниво, а не във всяка община, насочването ще бъде от всяка община в областта, но въз основа на предварително определени квоти“, тъй като това ще ограничи правото на достъп  на потребителите.
 Дирекция „Социално подпомагане“- Ардино
Да се даде възможност за планиране и финансиране на резидентна услуга за лице с физическо увреждане, каквато няма в съответната община, ако някое лице заяви желание и потребност от нея.  

Всички посочени предложения са изпратени на създадената от Министъра на труда и социалната политика работна група за разработване на Закона за социалните услуги.
Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини