Отиде си едната от знаменитите сестри Аджови

Новината бе съобщена на официалната страница на дуета в социалната мрежа. "С огромна тъга съобщаваме, че на 3 юли 2018 г. след кратко боледуване почина Надежда Аджова. Вярваме, че половинката от сестри Аджови е на по-добро място и невероятният ѝ глас звучи в небесния хор от ангели! Благодарим за стотиците песни и незабравими мигове на сцената и в живота! Поклон!!!"

Вяра и Надежда Аджови са български народни певици. Родени са на 6 септември 1947 г. в Самоков. Близначките са дошли на този свят нежелани, защото родителите им вече са имали 3 деца. Баща им бил запас, когато майка им отишла на лекар и разбрала, че е бременна. Не са им се радвали в началото, но отказали да дадат едната на бездетен чичо. Постепенно двете сестри, родени с 15-минутна разлика, станали галеничките в семейството.

Израснали в родния си град, те били на пет годинки, когато запели в дует. В 9 клас се явили на прослушване в радиото. Харесали ги много и ги поканили да направят първите си записи. Започнали професионалните си изяви още като ученички, но в училище не им създавали проблеми. Ходели по фестивали, печелили конкурси. Още на 16-годишна възраст стават популярни и извън родния си град с изпълнението на песните "Айде, легнала е Лиляна" и "Море, много ми я хвалят", които стават хитове в програмата на Радио София. През 1963 г. печелят наградата за дует на България с песента "Мари, Румено".

През 60-те и 70-те години на миналия век близначките са отдадени на народните песни. В началото на 1980-те години започват изявите им и като изпълнителки на стари градски песни. Вяра и Надежда са неизменни участници в телевизионното предаване "На гости на бяло сладко".

Работили са заедно с Борис Карлов, Коста Колев, Мишо Гюров, но любим певец им е Костадин Гугов. Гостували са в Австрия, Швейцария, Италия, Либия, Кувейт, пели са в пустинята Сахара.

Близначките пеят откакто се помнят. Когато двете им по-големи сестри и брат им тръгвали из Самоков да правят серенади, ги взимали със себе си. “Тиха, приятна, лятна нощ, пращам ти, мили, лека нощ!”… “Лека нощ, мили мой, лека нощ!”, пеели Вера и Надя, след което веднага ги пращали в къщи да лягат да спят. Без “Канят ме, мамо, на тежка сватба” и “Трендафилът мирише” не минава нито един техен концерт.

Вера и Надя Аджови са се омъжили в един и същи ден. В една и съща година, с два месеца разлика родили и дъщерите си – филоложки по образование. Съпрузите и на двете са военни инженери.

Имат издадени осем албума. Сред най-големите им хитове са "Трендафилът мирише, бодилото боде", "Канят ме, мамо, на тежка сватба", "Жалба за младост", "Анастасия" и десетки други.

Поклонението ще се състои на 6 юли, петък, от 11:00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини