Как да намалим канцерогените в печеното на грил месо с 99%

Темата за канцерогените в приготвените на грил храни, вероятно е последното върху което искате да се концентрирате през отпускарския сезон. Истината е, че с няколко прости стъпки, не само ще избегнете грешките при печенето на грил, но и значително ще намалите количеството канцерогени в месото.

Всички меса съдържат аминокиселини, като креатин, и захари. Ако ги приготвяте на грил на много висока температура, тези вещества произвеждат молекуи, известни като хетероциклични амини (HCAs) - токсични съединения, които се срещат и в цигарения дим. Тези канцерогенни агенти са ни познати от близо 15 години.

Няма как да променим състава на месото, нито факта, че то произвежда вредни вещества. Това което бихме могли да направим, обаче, е да контролираме количеството погълнати хетероциклични амини. Най-добрият начин за това е да следим как консумираме месото и какво месо ядем.

Добре опеченото месо съдържа 3.5 пъти повече хетероциклични амини. Ако сравните различните видове меса, ще установите, че беконът се отличава с най-висока концентрация на вредни вещества. На второ място се нарежда пърженото свинско, следвано от говеждото и пилешкото.

Избягвайте да приготвяте месо на грил, вместо това заложете на зеленчуци. Растенията не съдържат вредната комбинация от креатин и захари. Печените на грил ананаси с малко сусамово масло са великолепни. Бихте могли да приготвите на скара и праскови и кайсии по същия начин.

И все пак, ако сте заклети почитатели на месото, добрите новини са, че ако искате да се оттървете от канцерогените, не е нужно да се отказвате от вкуса на месото, дори на печеното на грил месо. Предлагаме ви няколко идеи, които ще ви помогнат на намалите до минимум приема на канцерогенни вещества преди, по време на и след печенето.

Преди печене

Изследване откри, че маринатата терияки намалява количеството на хетероцикличните амини с 67%, а сосът от куркума и чесън с 50%. Ключът е да използвате оцетен сос без захар.

Концентрираните барбекю сосове с добавени захари на пазара могат да утроят броя на хетероцикличните амини в месото.

Някои подправки имат антираково действие в приготвеното на грил месо: босилек, мента, розмарин, градински чай, чубрица, риган и мащерка. Повечето от тях съдържат три мощни антиоксиданта - карнозна киселина, карнозол и розмаринова киселина.

По време на печенето

Приготвяйте месото на средна температура, това ще предотврати овъгляване, а оттам и образуването на хетероциклични амини.

След печенето

Не яжте овъглено месо, то съдържа въглерод. Ако се придържате към това правило, ще елиминирате голяма част от хетероцикличните амини в храненето си.

Източник: draxe.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини