Борисов пред Европейския парламент: Най-големият ни успех са Западните Балкани

Изображение 1 от 3

    Безспорно най-големият успех на българското председателство на Съвета на Европейския съюз са Западните Балкани. Успяхме да убедим всички, че това е вярната посока за бъдещето на региона и не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от Правителствената пресслужба.

    Българският премиер подчерта, че усилията на страната ни са довели до реални резултати и посочи като пример Срещата на върха в София на 17 май, която помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името. „Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем – вие също много ни подкрепихте. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС“, коментира Борисов. Той не пропусна да подчертае, че българското председателство е работило приоритетно по темата за свързаността на региона. „На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност - 11 транспортни проекта, за цифрова програма на Балканите, за Енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм+“, отчете Борисов.

    Положените усилия в сферата на сигурността във вътрешен и външен аспект също бяха сред отчетените от Бойко Борисов постижения по време българското председателство на Съвета на ЕС. „Отстоявахме интересите на гражданите на Европа, и се постарахме да бъдем балансьори и честни посредници. По време на ЕС-Турция във Варна на 26 март седнахме на една маса и говорихме за всички проблеми. Темата за бежанците и охраната на външните граници на ЕС е болезнена и трудна. Но споразумението ни с Турция работи и имаме нулев натиск от там“, категоричен бе премиерът.

    Борисов отчете и като успехи подобряването на Шенгенска информационна система, Визовия кодекс, Шенгенския граничен кодекс и оперативната съвместимост. „По реформата на Дъблин (системата за убежище) инвестирахме много усилия, не оставихме камък непоместен, и постигнахме доста с подкрепата и на Европарламента: 4 от 6 отворени досиета са на финалната права, Европейския парламент показа гъвкавост и беше ключов партньор, за което ви благодарим“, каза още българският премиер.

    Според Бойко Борисов общото между всички постижения на Българското председателство на Съвета на ЕС е, че е постигнато единство между държавите, институциите и гражданите.

    Българският премиер обаче заяви пред Европейския парламент, че България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС – Шенген и Еврозоната. „Имаме висок икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг под 30%, значим финансов резерв и на практика нулев бюджетен дефицит.", каза той. Борисов предупреди, че като лоялен и търпелив партньор  България е за  дипломацията, а не практиката да се налага вето. 

    По-късно при срещата си с медиите, българският министръ-председател отговори и на въпрос за изказването на президента Румен Радев, че България получава „стандартните за всяко европейско председателство комплименти“. Борисов посочи, че страната ни положи огромни усилия за перспективата на страните от Западните Балкани - от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, през консенсуса, който намериха Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на Европа.

    „Всички политически партии в ЕП дадоха положителни оценки на председателството“, каза министър-председателят." в отговор.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ле
      Леон Даниел
      0 0
      21:08, 4 юли 2018
      Най големия успех Зап Балкани а най големият ни неуспех който и перманентен е мизерията и отчаянието в държавата 10 процента от населението барабар с тоя юнак наречен Бойко живеят в царството на благоденствието и се кефят не виждайки че околои тях е блато мизерия болести смърт убийства издевателства Най скапаната държава в Европата Но той се кефи в облаците от самозабрава
    Последни новини