6 °C

Мистерията на полската Крива гора

Дълбоко в горите в Западна Померания, Полша, съществува цял участък с дървета, силно изкривени в основата си. Явлението е известно като Кривата гора.

Защо дърветата изглеждат по този начин? Никой не е съвсем сигурен. Някои предполагат, че роля има лошото време. Други не изключват човешка намеса.

“Някои хора говорят за отпечатъка на войната, тъй като в района е имало ожесточени боеве между Червената армия и Вермахта”, казва пейзажният фотограф Килиан Шьонбергер.

“По-мрачните теории включват магьосничество и енергийни полета....вероятно никога няма да разберем истината ”, добавя той.

Някои вярват, че причината може бе се корени в колебания на гравитационните сили или уникално гравитационно притегляне в района. Засега липсват каквито и да е доказателства в подкрепа на тази теза. Гравитацията обикновено тегли обектите надолу, не настрани.

Малко по-правдоподобна е теорията, че обилен снеговалеж може да е повалил дърветата за дълъг период от време, докато са били все още съвсем млади. Това в комбинация с продължително пролетно топене може да е оформило дърветата по необичайния начин, докато те са нараствали под дебела снежна покривка. Това, обаче, не може да обясни защо околните борове са идеално прави.

Друга популярна идея е, че по време на инвазията на Полша през Втората Световна война, вражески танкове навлезли в младата гора, поваляйки дърветата до такава степен, че те израснали изкривени. Това обяснение не дава отговор на въпроса, защо е засегнат толкова малък участък. Освен това е малко вероятно тежките танкове да доведат до подбно изкривяване, най-вероятно дърветата не биха оцелели изобщо.

Най-правдоподобната идея твърди, че изкривяванията са резултат от човешка намеса. Това звучи разумно, като се има предвид, че необичайната форма е ограничена до един компактен участък. Смята се, че през 30-те години местни фермери засадили и манипулирали дърветата, за да бъдат използвани като строителен материал за производството на мебели или кораби.

Инвазията на Полша по време на Втората Световна война, най-вероятна прекъснала тази дейност и оставила работата незавършена.

Близкият град също бил разрушен по време на войната и е възстановен едва през 70-те години, когато в района е изградена нова електроцентрала. Това би могло да обясни защо никой от местните няма ни най-малка идея, защо дърветата изглеждат по този начин.

В крайна сметка никой не може да даде категоричен отговор на въпроса, каква е причината за изкривяването, свидетели лиспват, но последното обяснение звучи най-правдоподобно.

Източник: sciencealert.com, iflscience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини