Реставрираната джамия в Джебел се препълни за Рамазан Байрам

Около 1000 мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в ново реставрираната джамия в центъра на Джебел, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам.

Ритуалът бе обявен за 6.19 часа, но десет минути преди това религиозния дом вече беше препълнен. Стотици вярващи не успяха да влязат в историческата джамия и се молеха пред нея.Сред множеството бяха областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет в Джебел Сейфи Мехмедали, зам.-кметът на община Джебел Юсеин Мустафа. Тук бяха още председателят на джамийското настоятелство РахмиЙозден. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция, Англия, Холандия, Белгия и Франция.

Точно в определеното за района време започна байрамска молитва и проповед, изнесена от  Хамза Гюнеш, представител на дирекция „Диянет“ по време на месец Рамазан в Джебел.

„Вярващите мюсюлмани имат три големи празника – петъчната молитва, Рамазан и Курбан Байрам. Това са много специални дни, които ги събират и сближават. Това означава, че ако имат доверие един на друг, обичат и Аллах. От тук следва, че мюсюлманите  живеят според повелите на Аллах, че са добросъвестни, честни и искрени “, заяви Гюнеш. Той пожела на всички да изживеят радостта от празничните дни със своите семейства в спокойствие, щастие и благополучие.
След намаза започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари и за нуждите на мюсюлманския дом. 

По традиция в навечерието на празника се дава милостиня, чиито размер се определя от Главното мюфтийство. Тази година всеки член от мюсюлманското семейство ще дари по 5 лева, а със събраните средства ще бъдат подпомогнати хората в нужда.

Джамията в Джебел е построена през 1798 година и привлича с различната си архитектурна естетика, която носи белезите на появилото се през 18. век течение в изкуството „Лале“. Реставрацията й е извършена със съдействието на Голяма община Бурса, дарители –бизнесмени от Бурса.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини