Отслужиха празнична молитва в 300 джамии и месчиди в областта, настъпи Рамазан Байрама

Празнична молитва бе отслужена в над 300 джамии и месчиди в областта. Богомолци кланяха байрамски намаз в 250 джамии и 157 месчиди , които са под надзора на Районно мюфтийство Кърджали. Мюсюлманите посрещнаха светлия за тях празник Рамазан Байрам след едномесечен пост и молитви. През свещения за тях месец Рамазан местни дарители, Главно мюфтийство и турската дирекция за вероизповеданията Дианет дадоха ифтари за над 1500 души и дариха 200 пакета с хранителни продукти на социално слаби.Вчера Районното мюфтийство даде ифтар в Дома за възрастни в Кърджали.Днес отново там представители на мюфтийството ще дарят храни,предоставени от израелското посолство.

  За нас мюсюлманите Рамазан Байрама е светъл празник. Пожелавам на последователите на исляма щастие в двата свята. Нека Аллах да им даде щастие както на този, така и в отвъдния свят. Да се радват на берекет на земята.Това заяви за Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той посочи, че мюсюлманите изпращат месец Рамазан, месеца на Корана, месеца в който Аллах е низпослал откровението дойстойно, защото са се дипломирали в училището наречено Рамазан, като са се отдали на говеене. Бейхан Мехмед припомни, че за заможните мюсюлмани е задължение /фарз/ да дадат милостиня-зикят, част от състоянието си за здраве. Останалите последователи на исляма ,трябва да отделят садъка и фътр. Според Главно мюфтийство  тази година за заможни се признават мюсюлманите, които имат над 5000 лева и са без задължения. За останалите мюсюлмани дарението, което  е фиксирано е 5 лева.

  Бейхан Мехмед поздрави християните,  които държат пости и им пожела леко говеене.

Тази година мюсюлманските храмове отново са пълни с богомолци. По- малко обаче са изселниците. Заради срива на курса на лирата, дошлите за Рамазан Байрама са значително по- малко от предходни години. Чувствителен спад на пристигащи гости от Турция отчитат на автогара „21 век”.Изселниците обикалят чейнджбюрата и избират по-изгоден курс,цепейки стотинката.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 -2
    07:42, 15 юни 2018
    СТИГА! по скромно и по смирено! от 15 дена чуствам часа намирам в иран или друга чалмаджийска страна.
    то не бяха ифтари не бяха маанета каакво ли не от таку и от турция.на къде отиваме уважаема и унизена БЪЛГАРИО. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОЙ КАКВО И ЗА КАКВО ГО ПРАВИ.

Още новини

Последни новини