Осветиха параклиса „Всях Святих”над Главатарци, християни и мюсюлмани един до друг

    Днес осветиха параклиса „Всях Святих” над зоната за отдих Главатарци. Отец Николай от Кърджали , заедно с отец Емануил от Бургас отслужиха молебен в присъствието на жители на селото и много граждани на Кърджали.Присъстваха , както християни, така и мюсюлмани, много от които допринесли със средства, труд и механизация за инсталирането на параклиса.

    Ще припомним, че храмът бе изработен от стоманобетон и транспортиран от Бургас до Главатарци. Инициативата е на жителите на Главатарци, както християни, така и мюсюлмани.

      При освещаването на параклиса отец Николай и отец Емануил се помолиха Господ да дари здраве и благополучие на всички ктитори и дарители на храма. Те изразиха надежда,че Всевишния ще дари с изобилие жителите на Главатарци и на Кърджали за богоугодното дело. Те се помолиха за здравето на патриарх Неофит и митрополит Николай.

     В проповедта си към миряните отец Николай подчерта, че параклиса е голяма духовна стража.Той е важен знак след поставянето на животворящия кръст над Главатарци.Отец Николай посочи , че Всях Святих са светлите застъпници пред Господ и ние трябва да им подражаваме ,за да влезем в Рая. Господ да въздаде на всеки,който от сърце е вършил богоугодни дела. Малко са тези духовни стражи в околностите на Кърджали. Това е вторият храм след Св.Дух над ОЦК, припомни свещеникът. Той благодари на тези миряни,които не са успели със средства и труд да помогнат,но са отправяли молитви към Господ.

      Георги Башков, от името на инициаторите за поставянето на параклиса, приветства жителите на Главатарци и гостите от Кърджали. Той благодари на отците Николай и Емануил за съдействието за издигането на храма. Припомни,че преди 2,5 г. е поставен десетметров метален кръст и тогава се е зародила идеята за параклиса. Башков посочи, че в богоугодното дело са се включили над сто християни и мюсюлмани с пари, труд и механизация.

     От името на фирмата изработила параклиса на храма бе подарена икона на Света Богородица. Връчи я съдружничката в компанията Маргарита Косева.

      За гостите на празненството бе даден курбан за здраве. Бе положено началото на селищен празник на Главатарци.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини