Потомци на бежанци от цялата страна почетоха Деня на тракийското дете

    Потомци на бежанци, дошли от цялата страна почетоха Деня на тракийското дете, който бе отбелязан вчера с много мероприятия на мемориала Илиева нива и в Ивайловград. Заедно с това тракийци сведоха глави и пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

      Вчера в Ивайловград се събраха тракийци от ТД”Димитър Маджаров”,”НЧ”Тракия 2009” и МТД-Кърджали. Потомци на бежанци , установили се във Варна, Бургас, Пловдив, Сливен и др.градове също се стекоха за честванията.

      Вчерашният ден бе изпълнен с много мероприятия за децата. Започна се с магическо шоу в Ивайловград. Имаше посещение на етнографски сбирки в кв.Лъджа и с.Свирачи. Последваха забавни игри с аниматор за деца. От 14,00 ч. започнаха изяви на тракийски самодейни състави-рецитали,песни и танци. Последва викторина за наученото през деня. В 17,00 ч.децата положиха венци и цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода и Яни Попов в Ивайловград. Половин час по-късно следваше поклонение пред паметника- костница на Черни рид. В Пелевун бе разгледана музейната експозиция и там бяха положени цветя на паметника на Капитан Петко войвода.

       В 19,00 започна панахидата за упокой на душите на загиналите тракийски деца през 1913 г. пред мемориалния комплекс на Илиева нива. Бяха поднесени венци и цветя. Последва заря-проверка.

      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини