Почитаме родолюбивото дело-освещаването на параклиса „Всех Святих” над Главатарци

Скъпи съграждани и гости на Кърджали и областта , позволете ми от името на всички дарители, християни и мюсюлмани , да Ви поканим на освещаването на парклис"ВСЕХ СВЯТИХ" в село Главатарци.Това се казва в обръщение на Георги Башков,един от инициаторите за издигането на храма,публикувано в социалните мрежи.
Башков припомня,че Водосвета ще се извърши утре, 03.06. 2018г. неделя. от 12.30 часа. Заповядайте на празника призовават дарителите всички кърджалийци, независимо от етнос и вяра.

Параклисът  пропътува стотици километри от Бургас до Кърджали и се издига над зоната за отдих Главатарци. Храмът тежи 16 тона и е изготвен от желязобетон от оторизирана от Светия Синод фирма в черноморския град. Преди да бъде транспортиран той е застрахован срещу инциденти. Той бе монтиран над Главатарци, там където се издига десетметров метален кръст.

Инициативата е на  хотелиерите и жителите от зоната за отдих, привличаща десетки хиляди туристи през цялата година. Желанието е гостите да има къде да запалят свещичка и да се помолят за здраве.

Параклисът е посветен на Всех Святих. Дарителите са решили , че на този ден ще се провежда селищен празник на Главатарци. Това се пада винаги в неделя на 57 ден след Великден. Тогава природата около Главатарци разкрива най-пълно своята красота.

Изминахме нелек път. Три години се занимавахме с дела и документи. Първоначално искахме параклиса да е в центъра на зоната за отдих, но архитекти ни посъветваха да го направим извън селището за да не затрудним комуникациите. Това сподели пред журналисти един от инициаторите и спомоществовател Георги Башков. 

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини