Група от Ардино уважи 90-годишния юбилей от рождението на Славея на Родопите - Кадрие Лятифова


Над 20-членна група от Ардино, начело с кмета Ресми Мурад и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям,  уважиха в Кърджали честването по повод  90-годишния юбилей от рождението на голямата изпълнителка на турски и румелийски народни песни Rodopların Bülbülü (Славея на Родопите) – Кадрие Лятифова. Гости на събитието бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, синът на Кадрие Лятифова, скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура в 44-то Народно събрание, приятели и колеги, работили с Кадрие Лятифова,  основатели на Естрадния турски театър, кметове на общини и почитатели на песните на Кадрие.

Кметът Ресми Мурад и областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан се включиха в акцията по засаждането на седем японски дюли, пред паметника на Кадрие Лятифова

 в центъра на областния град.

Ардинската група,  разгледа изложбата, подредена във фоайето на театъра в Кърджали с фотоси от „Естрадата“, както е популярното име на Естрадния турски театър, създаден с Указ на Народното събрание през 1952 г., който проследява творческия път на Кадрие Лятифова.

Музикалният театър „Кадрие Лятифова” към театрално-музикалния център Кърджали представи юбилейният концерт-спектакъл „Послания за човечност”, посветен на рождението на Славея на Родопите. По време на концерта бе показан кратък филм, в който участници и основатели на „Естрадата” разказваха свои спомени за Кадрие Лятифова и за нейния творчески път.  В него Севинч Момчилова, която през 50-те години на миналия век е работила заедно с Кадрие в Естрадния турски театър, сподели, че публиката е обичала много Кадрие. „Тя беше човечна и земна“, заяви Севинч Момчилова.

Публиката бурно аплодираше участниците в концерт-спектакъла, а накрая сцената се оказа тясна за цветята, които бяха изпратени от лидери на политически партии, народни представители, кметове на общини и почитатели на творчеството на Кадрие Лятифова. Прочетено бе и поздравителен адрес от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Кадрие Лятифова е родена на 30 май 1928 година в хасковското село Големанци. Омъжва се за Лятиф Рашидов. Имат двама сина – Ружди и Вежди. Звездата на голямата певица изгрява през 1953 г., когато започва работа  в  ”Естрадата”. На първия Национален преглед на народната песен през 1955 г. тя е удостоена с голямата награда. В репертоара й намират място над 500 турски народни песни. Има около 200 записа, които са в Златния фонд на Българското национално радио. До ранната си кончина през 1962 година Кадрие Лятифова спечелва обичта и уважението на зрителите и слушателите в цяла България.

Посмъртно получава орден „Кирил и Методий”. Нейният неповторим глас продължава да звучи в програмите на Българското Национално радио.
През 2003 г. в Кърджали е създаден Държавно музикално драматичен театър, чийто наследник е настоящият Музикален театър към Театрално-музикален център – Кърджали и носи името на Кадрие Лятифова.
Поклон пред паметта й!
Това съобщиха от Общинска администрация Ардино.
 
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини