Мухаррем Индже избра Кърджали, за да отправи предизборните си послания към изселниците в Турция

    Кандидатът за президент на Република Турция, излъчен от Народо –републиканската партия Мухаррем Индже, избра Кърджали, за да отправи предизборните си послания към изселниците в Турция. Свикнали сме български политици да правят това, но не и техни колеги от южната ни съседка. Спомняме си обаче предизборните скандали в Европа по повод желанието на президента Реджеп Таип Ердоган да агитира сред местните турски общности. Вчерашният ден бе белязан от подобна реакция в съседна Гърция, която не допусна част от свитата на Индже да агитира в Комотини

    Предизборната проява на Мухаррем Индже в Кърджали бе организирана от ДПС, като партията на Доган се включи активно в нея. Мнозина коментираха, че отмъстителният турски президент Реджеп Таип Ердоган няма да преглътне това предизвикателство.

    Снощи на благотворителна вечеря в Кърджали, дадена от побратимените общини Кърджали, Одрин и Силиври, Индже говори пред екзалтирана публика, както и за турските телевизионни екипи и медии. Неговите думи бяха: Навсякъде в Турция виждам ветровете на промяната, виждам ги и в Кърджали. Турция иска да си върне свободите и мира, и хората отново да бъдат задружни. Затова моят най-голям проект се нарича „Спокойствие“. На 4 май, когато обявиха номинацията ми, свалих партийната значка – казах си, че ще бъда президент на 81 милиона души. Това подчерта в словото си кандидатът на кемалистите. Президентът не може да принадлежи на една партия. Затова на всички срещи и митинги няма партийни знамена, и идват различни хора. Ще растем, ще бъдем развиваща се Турция. Нямаме право да държим младите хора на празен ход, ще ги подкрепяме и ще им предоставим възможността да произвеждат, да създават уникални марки и в същото време да бъдат критични и свободни, каза още Мухаррем Индже. Няма проблем те да са религиозни, но не и отмъстителни. Страната се нуждае от справедливост във всеки сектор. Не може да има справедливост и равенство при 9 пъти разлика в пенсиите. Властта няма да бъде еднолична. Няма място за президент, който ще се намесва и произнася за раждаемостта,   броя на децата в семейството, ще посочва мястото на новия мост, необходим е такъв, който ще слуша експертите, каза още ораторът. Няма да бъда президент, който всеки ден по площадите ще предизвиква скандали във всички посоки, а ще показвам пътя на младите хора. Няма да има едноличен режим, ние ще изградим управление на общия ум и общото благо, правителство на изповядващите свободата и демокрацията, на вярващите в правото и науката. Тогава не само Турция, но и близките ни в Кърджали и Комотини ще бъдат щастливи, подчерта Индже. Вие сте български граждани и трябва да работите за тази страна, но и да бъдете партньори и част от управлението ѝ. И никога не забравяйте идентичността си. Ако трън се забие в пръста ви, душата ни гори, ако се ударите в камък – сърцата ни кървят. Нямам за цел да ви пусна в горещата политика на Турция, а да споделяме неволи и радости. В Турция всичко е подложено на разделение, опитват се и вас да ви разделят. Не го допускайте в никакъв случай. В Турция разделиха дори и жертвите. Заедно можем да успеем. Мястото на Турция не е в пустинята на Близкия Изток, а в Европейския съюз, завърши ораторът.

    Като домакин думата взе и председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. И тай, както гостът говори на турски без превод: Днес демокрацията в България е в опасност, но пътят на ДПС от създаването му е мир, демокрация и свобода. В името на тези ценности през 1989 г. се изправихме срещу режима без оръжия и дадохме жертви. Продължаваме да се борим за правата и свободите си както в България, така и на Балканите, и в Европа. Уверен съм, че изборите в Турция ще бъдат честни и прозрачни, и в страната на великия Ататюрк демокрацията ще възтържествува. Вярвам, че всички ние ще бъдем на нивото от 1989 г. и заедно ще отвоюваме демокрацията.

     По време на ифтара стана дума, че община Кърджали е с най-много побратимени общини в Република Турция. Последните две са Одрин и Силиври, с които организира празничната вечер. Тя бе под мотото „Приятелство, единство, демокрация“. Така и не стана ясно, за чие единство иде реч.

    Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис посочи в словото си, че градът е столица на толерантността и не градоначалникът го е направил такъв, а хората. Ние сме за силна България, но и за силна Турция. Искаме на изборите в южната ни съседка да победи демокрацията и да видим един силен турски свят, каза още кметът.

    Кметът на Одрин Реджеб Гюркан посочи, че едно от най-важните задължения на общините е да съдействат за братството между народите. Те трябва да прехвърлят мостове на приятелството.

    Колегата му от Силиври Йозджан Ъшъклар отбеляза, че братство единство и демокрация не може да се постигнат с бедност и мизерия. В Турция духа вятър на промяната, вятър на надеждата, каза още градоначалникът.

    Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис подари на Мухаррем Индже шалче на ФК „Арда“ и му пожела да победи в предизборната надпревара.

    Журналисти коментираха, че на проявата липсва Лютви Местан, за да се оплаче, че е глобен за предизборна агитация на майчин  език.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини