Наградиха фелдшера Румен Чиев от Кърджали за Световния ден на спешната медицина

Фелдшерът от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали Румен Чиев е първият отличен в категорията „Медицински специалисти” в новоучредените награди „Спешни медици, с които се гордеем“ от пациентските организации „Заедно с теб” по случай Световния ден на спешната медицина.
Румен Чиев е добър специалист, отзивчив и точен. Само за месец има две похвали за бърза  и професионална реакция при повикване. Той е дългогодишен служител. Бил е награждаван от кмета инж.Хасан Азис. Ще го стимулирам съгласно вътрешните правила на ЦСМП. Това заяви за медиите директорът на центъра д-р Атанас Митков.

Тази година 27 май официално за прът път е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за световен ден на спешната медицина.

Целта на този ден да се обединят хората и управляващите по света да мислят и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ. Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, за да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния. EUSEM се обръща към гражданите, пациентите, здравния персонал и институциите по целия свят на 27 май всяка година да говорят за спешна медицина и напредъка на спешната медицина.

Пациентски организации „Заедно с теб“ учредиха и връчват грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина, за да помогнат  хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ.

Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен Белгия се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини