Тревожна статистика за раждаемостта у нас: По-малко бебета, отколкото през войната

В България за последната година са се родили по-малко деца, отколкото през Втората световна война. Статистиката на фондация Искам бебе“ показва, че през 2017 г. у нас са проплакали 50 000 бебета, а на този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 000. В името на каузата да се промени разбирането за успех и мястото на децата в него вече втора година развива своята дейност инициативата "ДНК".

Във всички области на България естественият прираст за 2017 г. е отрицателен, показват данните на инициативата "ДНК". Традиционните мерки за борба с демографската криза не работят, смятат още от нейния екип и затова трябва да се променят нагласите на хората.

В подкрепа на каузата застават и от Фондация "Искам бебе", чийто председател Мария Янева допълва: "Ние вярваме, че си заслужава човек да се бори за създаването на всеки един човешки. Не е достатъчно в днешно време просто да бъдем добри професионалисти в това, което вършим. Трябва да имаме и нашата социална отговорност. Социалната отговорност, по която вече втора година ние с "ДНК" работим, всъщност и финансира първото българско семейство, което е на път да сбъдне своята мечта и да има своя рожба, а защо не и две. Повечето хора с репродуктивни проблеми не искаме едно или две деца, Дай Боже и повече. Нека има повече деца за България".

Лица на инициативата "ДНК" и тази година са волейболистът Владо Николов и телевизионната водеща Нели Хаджийска. В момента от "ДНК" организират второто масово кръщение на бебета, което предстои през есента. От екипа работят и по създаването на платформата "Bulgaria wants you", която цели да насърчава младите българи да създават семейства в родината си.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Данчо
    7 0
    22:10, 15 май 2018
    Сега сме с европейски ценности. Ценим гейовете, джендърите, лесбийките, кучетата, защо са им деца да им развалят рахата?!
Последни новини