Посланици от ЕС присъстват на откриването на щатското посолство в Йерусалим

Посланиците от Австрия, Чехия, Румъния и Унгария избират въпреки нежеланието на ЕС, да участват в официалното откриване на Посолството на САЩ в Йерусалим в понеделник, съобщават израелски медии.

Решението им да присъстват е след като Унгария, подкрепен от Чешката република и Румъния, блокират ЕС, който осъжда решението на президента Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ. Трите държави - част от Вишеградската група, блокират съвместното изявление, водено от Франция, което трябва да "смути и изолира" в международен план администрацията на Тръмп.

Посланиците на четири несъгласни с ЕС страни се присъединят към официално събитие днес, в израелското външно министерство, в чест на преместването на посолството. Действието им е независимо от ЕС, който отново се противопоставя на решението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, подкрепен от оттеглянето на президента Тръмп от ядрената сделка с Иран, откри специална среща на кабинета в Йерусалимския музей на библейските земи, като отново приветства преместването на посолството. "Йерусалим е споменат в Библията приблизително 650 пъти. Причината е проста: Повече от 3000 години е столица на нашия народ и само на нашия народ."

Израелският дипломат Майкъл Орен похвали Чешката република, Румъния и Унгария и коментира, че ЕС трябва да се "срамува" от себе си.

Новото посолство на САЩ ще бъде официално открито в квартал Арнона. Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман ще председателства утрешната церемония. Заместник-секретарят на САЩ Джон Съливан, министърът на финансите Стивън Мнучин, старшият съветник Джаред Къшнер, съветник Иванка Тръмп и специален представител за международни преговори Джейсън Грийнблат ще представят САЩ на събитието.

Израел отбелязва днес Деня на Йерусалим, 51-тата годишнина от това, което нарича "обединение" на града след войната от 1967 г., те са и домакин на официална вечеря тази вечер, в чест на откриването на посолството в понеделник, съобщава АП. От десетките чуждестранни дипломати, които се очакват, много посланици на ЕС, вероятно ще пропуснат събитието. 

Израел присъединява Източен Йерусалим през 1967 г. ход, който не е признат в международен мащаб. Палестинците искат Източен Йерусалим като столица на бъдещата им собствена държава и гледат на преместването на посолството от Тел Авив в оспорвания град като очевидно обезсмисляне на САЩ като мирен посредник в Близкия изток.

Решението на Тръмп през декември да признае Йерусалим като израелска столица предизвика стотици протести в палестинските територии. От 30 март най-малко 42 палестинци са убити, а повече от 1800 са ранени.

Повечето държави запазват посолствата си в Тел Авив, вместо оспорваното свято място в Йерусалим. Но след решението на Тръмп, Гватемала и Парагвай обявиха, че планират да последват примера на САЩ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини