Отговорът на живота, вселената и всичко останало е 73...или 67.

Назрява криза с космически мащаби: вселената се разширява 9% по-бързо от очакваното и учените не са сигурни каква е причината.

Последните, най-прецизни изчисления на настоящото темпо на разрастване – стойност, позната като Константа на Хъбъл, се дължат на наблюденията на мисията Гая на Европейската космическа агенция, която провежда най-детайлното триизмерно проучване на Млечния път.

Данните позволиха на учение да определеят скоростта, с която вселената се разширява с точност до няколко процента. Тези нови изчисления, обаче, са в явно противоречие с независими измервания на Константата на Хъбъл, базирани на наблюдения над древна светлина, излъчена малко след Големия взрив. Накратко, вселената нараства по-бързо отколкото би трябвало.

Несъответствието е значително и проблематично, защото Константата на Хъбъл се смята за най-фундаменталната стойност в космологията.

“Фактът, че вселената се разраства, е едно от най-мощните средства, с чиято помощ бихме могли да определим състава, възрастта и съдбата на вселената. Константата на Хъбъл свежда всичко това до едно-единствено число”, казва Адам Рийс от Института по космически науки в Балтимор.

В разширяващата се вселена, на колкото по-голямо разстояние се намират една звезда или галактика, толкова по-бързо се отдалечават. Константата на Хъбъл, предложена от Едуин Хъбъл през 20-те години, разкрива до каква степен.

Един от начините за измерване е да се наблюдават червените отмествания на ярките супернови, чиято светлина се разтяга, защото пространството, през което пътува, се разширява. Предизвикателството е да се определи точното разстояние от тези звезди.

Рийс, който спечели Нобелова награда за физика през 2011, за откритите доказателства, че разширяването на вселената се ускорява, е част от екип, фокусиран върху разработването на ултра прецизни методи за измерване на разстояния.

Най-новите наблюдения на Гая улеснили тези усилия, идентифицирайки десетки цефеиди, чиято отличителна характеристика е, че светлината им премигва с темпо, пряко свързано с яркостта на източника. Чрез наблюдение на пулсациите на така наречените стандартни свещи, учените имат възможност да определят първоначалната им осветеност, а оттам и на какво разстояние се намират те и галактиките им.

Според новите данни, Константата на Хъбъл е равна на 73, което означава, че галактиките се отдалечават от нас със 73 км в секунда по-бързо за всеки допълнителен мегапарсек разстояние между нас и тях. Един мегапарсек е равен на 3.3 милиона светлинни години.

Независими изчисления на Константата на Хъбъл получаваме и от наблюдения на космическия микровълнов фон - древна радиация, която позволява на учените да изчислят с какво темпо се е разширявала вселената 300 000 години след Големия взрив.

Учените използват космическия еквивалент на таблиците, проследяващи детския ръст, за да предскажат с каква скорост би трябвало да се разширява вселената сега. Получената стойност е 67.

До скоро учените се надяваха, че с все по-прецизните измервания, несъответствието ще се стопи, но вместо това то нарасна.

Какво означава това? Според една от хипотезите, тъмната енергия, за която се смята че ускорява разширяването на вселената, става все по-мощна. Учените не са сигурни какво би била причината за това – тъй като пространството се разширява, по-логично би било силата да намалява. Друга възможност е, четвърти, непознат до момента, вид неутрино, да е объркал изчисленията. Възможно е и виновникът да е тъмната материя, ако се окаже, че тя взаимодейства по-интензивно с нормалната материя.

Появи се и по-прозаично обяснение. Джон Пийкок – професор по космология в Единбургския университет заяви: “Отвъд определено ниво на сложност, трябва да приемем вероятността дадени предположения да не са съвсем правилни. Аз ще се придържам към стойност 70 в бъдеще.”

Кризата в космологията, може скоро да бъде разрешена чрез нови измервания на константата на Хъбъл, базирани на гравитационните вълни, наблюдавани в сътрудничество с Ligo.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини