Безпрецедентно единство! Кмет и областен поведоха Безсмъртния полк в Деня на Победата

Изображение 1 от 5

    Безпрецедентно единство наблюдаваха днес кърджалийци в Деня на Победата и Деня на Европа.Кметът инж.Хасан Азис и областният управител Никола Чанев поведоха шествието на Безсмърния полк в Кърджали. Двамата застанаха рамо до рамо на церемонията пред паметните плочи на загиналите български воини във Втората световна война в антихитлеристката коалиция. Те бяха заедно и пред монумента на Руския войн.

    Кметът Хасан Азис поздрави лично членовете на Клуба на руските съотечественици с празника и поведе колоната на потомците на загиналите руски воини. От своя страна областният управител застана начело на потомците на българските герои.

    Безсмъртният полк премина от Паметните плочи на загиналите българи и руси до Руския паметник предвождан от оркестър ,привличайки вниманието на кърджалийци. И на двете паметни места кърджалийци, независимо от етнос и религия отбелязаха с едноменутно мълчание и на колене прекленението си пред героите. Звучаха химните на Република България и Европейския съюз. Изпълнена бе и знаковата „Страна огромная“.

    Приветствие пред паметните плочи произнесе председателя на областния съюз на ветераните от войните Ани Иванова. Тя подчерта, че са изминали 73 мирни години края на най-кръвопролитната война погубила 55 млн.души, оставила 90 млн.инвалиди и още повече сираци. Все по-малко остават тези, на които можем да благодарим, подчерта Ани Иванова. Тя благодари за подвига на ветераните.

    Пред монумента на Руския войн слово произнесе председателя на областната структура на Българския антифашистки съюз Иван Митев. Той акцентира върху единството на антихитлеристката коалиция и призова за единство на потомците на участниците във разгрома на фашизма.

    Общинският лидер на БСП Георги Кючуков също поднесе приветствие. Той подчерта,че без антифашистката коалиция нямаше да я има Обединена Европа.

    Изказване на руски направи председателят на Клуба на руските съотечественици Олга Стоянова. Тя резюмира казаното преди нея с думите „Никто не забыт и ничто не забыто!“.

    За разлика от предишни години представителите на общината и областна администрация не напуснаха градинката пред Руския войн по време на изявата на социалистите, а останаха до края на тържеството.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини