Библиотеката в Млечино организира Маратон на четенето

Народно читалище „Любен Каравелов” в ардинското село Млечино организира традиционния Маратон на четенето, част от Националната кампания „Походът на книгите”.В събитието се включиха ученици, читатели на библиотеката и граждани.

Библиотекарят-секретар Мюмине Ахмед запозна присъстващите  с работата на библиотеката. Особено малчуганите разгледаха с интерес книжното богатство на културната институция и се изненадаха, че имамного и най-различни книги.

Библиотеката в Млечино разполага с над 9000 тома книги. Във фоайето на читалищната сграда е оформен етнографски кът, който привлича интереса на местните хора и гостите на селото.Предметите са събрани от района преди 30-35години – керамични и медни съдове, везани покривки, носии, кърпи, чергии, годежни дрехи за булка, килими от хасър, които показват майсторлъка на хората от Млечино и околните махали.

В сградата на духовното средище са подредени и картини от Николай Тюркеджиев, СтоянСтоянов. Авторите са използвали за творбите си жителите от селото. Пейзажът на Млечино е оживял в платната на творците. Картините са останали спомен от пленер през 1996 година.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини