Параклис пътува стотици километри от Бургас до Кърджали, ще се издига над Главатарци

Изображение 1 от 4

    Параклис пропътува стотици километри от Бургас до Кърджали и ще се издига над зоната за отдих Главатарци. Параклисът тежи 16 тона и е изготвен от желязобетон от оторизирана от Светия Синод фирма в черноморския град. Преди да бъде транспортиран той е застрахован срещу инциденти. Днес предстои да бъде монтиран над Главатарци, там където се издига десетметров метален кръст.

    Инициативата е на група хотелиери от зоната за отдих, привличаща десетки хиляди туристи през цялата година. Желанието е гостите да има къде да запалят свещичка и да се помолят за здраве.

    Параклисът е посветен на Всех светих. Дарителите са решили , че на този ден ще има селищен празник на Главатарци. Това се пада винаги в неделя на 57 ден след Великден. Тогава природата около Главатарци разкрива най-пълно своята красота.

    Изминахме нелек път. Три години се занимавахме с дела и документи. Първоначално искахме параклиса да е в центъра на зоната за отдих, но архитекти ни посъветваха да го направим извън селището за да не затрудним комуникациите. Това сподели пред журналисти един от инициаторите и спомоществовател Георги Башков. Той каза,че документацията на параклиса е изрядна. Преговорите с Пловдивската митрополия са водени с посредничеството на отец Николай от манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали.

    Параклисът ще бъде осветен на 3 юни ,когато ще честваме Всех светих, обяви Георги Башков. Очаква се в Главатарци да дойде и митрополит Николай. Башков изрази надежда, че до тогава пътя за Главатарци ще бъде ремонтиран. Лошото му състояние предизвиква недоволството на туристите.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини