Шест секции ще има в България за изборите в Турция

Известно Ви е, че българските изселници в Република Турция в по–голямата си част са редовни граждани на Р.Б-я. Те имат право да участват в изборите и в двете страни, като редовни избиратели. България е демократична държава, членка на Европейския съюз. Законите й позволяват на гражданите й, да участват в местните и общи избори, там където те са придобили такива права. На 24–ти юни тази година в Турция ще има предсрочни парламентарни и президентски избори. Ще се избира 600 членен парламент и президент, който ще бъде и министър председател на страната. Нашите изселници ще участват в тях, ще се гласува с две бюлетини. За народни представители и за Държавен глава. Той ще избира еднолично и състава на новото турско правителството, членовете му няма да бъдат излъчвани от парламента. Вече е известен кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на още две партии – на Националистическото движение и на Партията на Голямото единство – Реджеб Тайип Ердоган. Той е сегашният президент на страната и Председател на управляващата АК Парти.  Кандидат на опозицията СНР ще бъде оповестен на обществеността в петък, на –5–ти в Анкара. Отношенията между България и Турция са на добро ниво. Търговския и културен обмен, а също и инвестициите на Турция в България нарастват. Турските работодатели осигуряват най – високи заплати на българските работници. Нараства и културния туризъм между двете страни. За всичко това, а също и за сигурността на българските граници допринася изключително много съседна Турция, като спира потока от бежанци и емигранти.  Към добрите неща трябва да се прибави  приятелството и доверието между Борисов и Ердоган.

  Участвах на откриването на църквата „Свети Стефан“ – желязната църква с позлатените куполи, след основен ремонт. Тя се намира в квартал „Балат“на брега на Златния рог в Истанбул.  Сега приема много посетители. Едно от добрите и полезни неща, които се случиха тази година е лидерската среща в Евксиновград – Варна, на 26 март.   Българските граждани живеещи или временно пребиваващи в Турция, ще използват правото си на свободен вот. Онези от тях, които в тези дни или в изборния ден ще бъдат в България ще им се предоставя възможност да гласуват; Изборния процес в Р.България ще започва на 16–ти юни и ще завърши на 18–ти юни в 17.00 часа. Имащите право ще могат да гласуват: В Турското посолство в София на 2 урни; в Турските Консулства в Пловдив и Бургас също на по 2 урни. Или в България ще има общо 6 урни. Ще има поставени урни и в КПП „Капъкуле“ и КПП „Малко Търново“ – /Деде агач/, които ще бъдат открити още на 14 юни, за преминаващи и желаещи да гласуват, редовни гласоподаватели. Изборната надпревара се организира от политическите партии и коалиции, а организацията на изборите и сигурността в изборния ден се осигурява от Турската държава. Надявам се те да преминат спокойно и при активно участие, защото Турция е голяма държава с 55 милиона гласоподаватели и дълбоки демократични традиции.

  БУЛТЮРК е неправителствено гражданско сдружение с 5 860 членове. Към края на месец май ще бъде ясно колко от тях на изборния ден ще бъдат в България и ще желаят да гласуват в консулствата там или при преминаване на държавната граница. Регистрацията на гласоподавателите все още не е започнало, в настоящият момент се определят кандидатите за народни представители и президент, независимите кандидати събират подписи за да участват в голямата надпревара. Всичко все още е в самото начало. До изборите остават 53 дни.

Рафет Улутюрк,председател на Бултюрк,Истанбул

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини