Масирана акция на ГДБОП в седем града - задържани са 12 души (Снимки и видео)

    Полицейската операция е предприета от ГДБОП на 22 април т.г. във връзка с досъдебно производство в Отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура. В акцията са участвали служители на отдел „Контратероризъм“ и отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и колегите им от териториалните сектори на главната дирекция  в Плевен, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Пловдив и Перник, като и следователи от отдел „Следствен“ при СП, под надзора на Специализираната прокуратура. Полицейските действия били насочени към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с превеждане през границата на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната и чужбина - престъпления по чл. 321, вр. чл. 280 и чл. 281 от НК.

    В процеса на действията по разследването са проверени девет адреса на територията на София и страната, три от които - в условията на неотложност. Претърсване и изземване е осъществено и в два автомобила. Иззети са множество мобилни телефони, сим карти, документи за парични преводи, големи парични суми, както и други вещи, които имат отношение при документирането на престъпната дейност на групата. На единият от адресите е открито туристическо ремарке с изграден тайник за прекарване на хора, с капацитет шест души. Иззети са два луксозни автомобила, използвани от организираната престъпна група - БМВ Х5 и Рейндж Ровер Спорт.

    За срок до 24 часа първоначално са били задържани 12 души - Ф.Х. /29 г./, сирийски гражданин, с хуманитарен статут в България; И.Й./34 г./, С.Е. /32 г./, Г.С/46 г./, М.И./41 г./, И.Д. /38 г./, Г.К. /34 г./, всички осъждани и известни на органите на МВР, както и Р.Й. /29 г./, С.К. /25 г./, П.К. /24 г./, Д.Н. /43 г./, известни на органите на МВР и 36-годишната Н.С.

    Установени и разпитани са 21 свидетели по делото.

    На четирима са повдигнати обвинения за престъпление по чл.321 от НК, като на двама от тях е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, като след изтичането й, е наложена постоянна мярка за задържане. На двама от обвиняемите е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева и 2 000 лева.

    Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини