Кърджалийци с престижни награди от фотоконкурс за Деня на Земята

Регионалната инспекция по околната среда и водате (РИОСВ) в Хасково организира по повод Международния ден на Земята- 22 април Регионален ученически фотоконкурс на тема „Аз снимам природата“ и екопразник- състезание под надслов „Земята- наша къщурка зелена“- съвместна инициатива с ДГ„Звънче“- Хасково.

Официалното връчване на грамотите и наградите на победителите във фотоконкурса се проведе вчера в залата на Регионалната екоинспекция. В надпреварата участваха 100 ученици от 30 училища със 175 творби, показващи красотата на местната природа. Двете големи награди за първо място и наградата на публиката взеха учениците от ПМГ „Иван Вазов“- Димитровград- Надежда Митева с фотографията "Студена красота" и Валентин Александров с "Величието на река Марица„ (с 671 гласа). Втора награда отиде при Теодор Тодоров от ОУ "Иван Вазов"- Свиленград за "Любовта на гълъба", а трета- при Младен Илиев от ЦПЛР- КУО „Родопи”- Кърджали с "Моето конче". Двете поощрителни награди отидоха при Мария Чавдарова от Фотоклуба към ЦПЛР- ОДК- Кърджали за фотографията "Пъстро" и Мерием Юмер, Клуб от „Млад журналист“ при НЧ „Дружба 1870“- Харманли за "Край Марица". Грамотите и наградите връчи председателят на журито- фотографът Славян Костов. За своите постижения отличените получиха смарт часовници, дрон, енциклопедия за природата, уебслушалки, стенен часовник, аксесоари за компютър, книги, ранични, шапки, рекламни и информационно- образователни материали. По време на церемонията бе представена презентация, показваща всички участващи в конкурса фотографии и техните послания, както и малка изложба  с творбите на отличените. Конкурсът се провежда за осма поредна година по повод Деня на Земята и цели чрез творчеството си подрастващите да изградят позитивно отношение към природата и нейното опазване.

Денят на Земята ще продължи от 17,30ч. в залата на Младежки център- Хасково с познавателно състезание „Земята- наша къщурка зелена“ с участието на децата от подготвителните групи към ДГ „Звънче“, съвместна инициатива с РИОСВ- Хасково. За своите знания и труд децата ще получат грамота, енциклопедия за природата и информационно- образователни материали. Децата ще представят тематична програма с песни и танци за природата под ръководството на музикалния педагог Добринка Мирчева. Съвместната инициатива между детската градине и екоинспекцията се провежда за трета година и е насочена към повишаване на екологичната култура на децата от предучилищна възраст.

Община Кърджали организира от 10 до 20 април традиционните Дни на Земята, с поредица от инициативи по почистване и озеленяване на терени, изложби, състезания, конференция и концерт. В много училища и детски градини в региона се проведоха различни екоинициативи, насочени към опазване на местната природата- почистване и озеленяване на терени, открити уроци и тематични занимания, изложби и др.

Тази година мотото на Деня на Земята за 2018г. е „Свят без замърсяване с пластмаси“.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини