Пътуващо кино в „Паисий“ – „Натура 2000 на колела“ с документален филм

Вълнуващо пътешествие в изумителния свят на птиците и красивата българска природа преживяха с документалния филм „Те отлитат“ ученици от 5В и 6Г клас от СУ „Отец Паисий“ в рамките на инициативата „Натура 2000“ на колела“– пътуващо кино, която е част от проекта „ПрироДА“.

Филмът бе представен в рамките на проекта „ПрироДА“, който се изпълнява съвместно от издателство „Просвета“, неговата дъщерна фирма „Просвета Либри“ и Българското дружество за защита на птиците.

Учениците изгледаха с интерес 30-минутния филм, събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове. Освен че получиха наслада от красивите кадри, те се запознаха и с интересни подробности за живота на дивите птици. Научиха, че египетският лешояд е сред най-интелигентните птици в света, а в Сакар планина пък се реят последните 28 двойки величествени царски орли, останали в България.

С тревога научиха още, че всички тези красиви птици, като червеногушата гъска, египетския и белоглавия лешояд, царския орел и още няколко вида са застрашени от изчезване поради бракониерство или друга човешка намеса.

„Те отлитат“ е заснет в едни от най-красивите кътчета на страната – по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците.

„Нека творим света си така, че полетът на всеки около нас да бъде в правилната посока, градивен и успешен“ – е посланието на паисиевци.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини