Цветанов: Прожекторите са включени, г-н президент

Създаването на условия за икономическо развитие и достоен живот на българите остава първостепенна задача на правителството и управляващото мнозинство.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация за началото на новия политически сезон.

Той директно отвърна на критиките към управляващите на президента Румен Радев, който заяви, че причината България да е най-бедната страна в ЕС е неефективната институционална среда. Той подчерта, че държавата е на тъмно и трябва да включим прожекторите, за да има прозрачност, цитирайки германския поет Волфганг Гьоте: "Светлина, повече светлина“.

"Да се иска светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските лидери и институции е израз на политическа неадекватност", заяви обаче Цветанов.

Според него никакви позовавания на Гьоте не могат да смекчат този факт.

„Прожекторите са включени, г-н президент. Наложително е не да призовавате към светлина, а да се опитате да видите видимото, че България върви в правилната посока и че институциите ни се борят за обществено доверие с дела, а не с деструктивни внушения. Според вас, г-н президент, няма малки и големи държави, а такива с големи и малки амбиции. Вие положихте високи амбиции на студентите, с които се срещнахте лично - техни и за България. Големите амбиции често се раждат от големите комплекси. У нас е достатъчно светло, г-н президент, за да се вижда всичко това“, заяви Цветанов.

Той коментира решението на Конституционния съд за СЕТА.

„КС не прие правните тези на президента, маскирани като принципни въпроси. Подкрепи конституционните ни основи и отхвърли антиевропейската правна логика на президента“, коментира още Цветанов.

След това изреди успехите на управляващите:

„Увеличихме с 25% заплатите на българските учители. В бюджета за 2018 г. са предвидени повече от половин милиард лева, за да можем действително да подобрим образованието. Продължава санирането на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Продължава работата по новите 475 многофамилни жилища“.

По думите му заради интереса към програмата, ще бъдат представени на обществено обсъждане варианти за нейното продължаване.

Той изтъкна, че в здравеопазването ще се инвестира, за да има стабилност на системата.

Зам.-председателят на ГЕРБ отчете, че изминалата парламентарна сесия е протекла на фона на усилията на управляващото мнозинство да работи за международния авторитет на страната.

„Българският парламент работи прозрачно“, обясни Цветанов.

По думите му през първата година на работата на този състав на този парламент е постигнат рекорд по външни посетители.

„Приехме ключови закони. Несъмнено трябва да споменем ратифицирането на Договора с Македония. Променихме закона за трудовата миграция и трудовата мобилност“, допълни Цветанов и уточни, че ще бъдат променени 50 закона и отделно подзаконови актове.

„Често разговорите по важни за страната ни теми останаха на заден план. От началото на 2018 г. ударихме ново дъно. Заради целта да бъде дискредитирано управлението по време на председателството от ляво заложиха на насаждането на страх в обществото. Играта със страховете не може да бъде печеливша стратегия за управление. Държавата трябва да харчи, колкото има, алтернатива на тази максима няма“, каза той и подчерта, че върху страховете не може да се гради кауза.

Той призова опозицията да подкрепи усилията за успешно председателство.

„Българското председателство на Съвета на ЕС продължава. Подготвяхме се изключително сериозно за този ангажимент“, каза той и допълни, че сега с удовлетворение се гледат оценките за председателството.

Като предизвикателство Цветанов очерта срещата на върха на 17 май 2018 г.

„Диалогът между ЕС и страните от Западните Балкани придоби нови и оперативни измерения. Устояваме на конфликтите и правим всичко възможно да има диалог. Несъмнено най-големият успех на европредседателството до момента е проведената среща между ЕС и Турция във Варна“, каза той и посочи, че тя е разчупила ледовете и тонът се е смекчил.

Накрая Цветан Цветанов изтъкна, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е номиниран за европейски мениджър и личност на годината заради активната си роля в този процес. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини