Как да релаксираме за 5 минути

Пощата е препълнена с нови мейли, на които трябва да отговорим по-скоро, имаме куп ангажименти до края на деня, с които не знаем как ще се справим, служебният ни телефон звъни непрекъснато, а на нас ни се иска да се скрием някъде и никога повече да не се връщаме на бюрото.

Когато работният ден е толкова напрегнат, на човек му трябва глътка свеж въздух и малко време, за да успокои нервите.

Има много начини, с които да „изпуснем парата“, но те изискват свободно време, с което невинаги разполагаме.

Затова на помощ идват няколко неща, с които можем да релаксираме за отрицателно време.

 

Трябват ни само 5 минути, в които да се изолираме от проблемите и да обърнем внимание на себе си.

Прогресивна релаксация – включва редуване на напрягане на мускулите в една част на тялото с отпускане. Методът помага за по-бързото сваляне на напрежението и дори за успокояване преди сън.

Броене назад – не просто тест за интелигентност, а начин, с който да се разтоварим в обедната почивка, например. Когато усетим, че губим почва под краката си, нервни сме и не можем да мислим адекватно, може да преброим от 100 или от 50 надолу.

Визуализация – мислене за нещо, което обичаме и ни кара да се чувстваме добре. Например, може да си представим, че звънецът звъни и на вратата е любимият ни певец, който ни кани на среща. Нещо, което трудно може да се случи в реалния живот, но поне ще ни накара да се усмихнем и забравим за проблемите, макар и за малко.

Затваряне на очите – или нещо като изключване от света. Можем просто да излезем от офиса, да вдишаме силно и да затворим за малко очи. Така ще се успокоим и ще си възвърнем фокуса върху работата.

Масаж на ръцете – когато нямаме свободно време за това, но се нуждаем адски много от него, на момента. Ако сме напрегнати и сърцето ни бие учестено, може просто да масажираме за 5 минути ръцете. Това е полезно най-вече за хората, чиято работа е свързана с използване на клавиатурата.

Акупресура – вид техника, използвана в традиционната китайска медицина. Чрез нея се стимулират конкретни точки и меридиани по тялото. Нарича се още точков масаж и с него много бързо и лесно можем да релаксираме. Той подобрява кръвообращението.

Топка по стената – има дни, в които ни се иска да ударим по главата някой колега. Вместо това, можем да вземем една топка за тенис и да излезем навън. Самото хвърляне на топката по някоя стена и хващането ѝ обратно снема напрежението от тялото.

Измиване със студена вода – когато нервите не ни издържат, по-добре да излезем бързо от стаята и да се опитаме да тушираме напрежението. Това става много бързо чрез миене на ръцете или наплискване на лицето и ушите със студена вода. Охлаждането на артериите, които се намират в тези части, спомага за успокояване на цялото тяло.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини