Административният съд в Кърджали отмени решението за увеличение на такса смет за 2018 г.

Административният съд в Кърджали отмени решение на Общинския съвет за увеличаване на такса „смет“ за 2018 г. Решението е от 10 април. То удовлетворява иск на областния управител Никола Чанев срещу решение взето по предложение на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Решението на съда в Кърджали може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Губернаторът очаква, че както при делото довело до отхвърляне на увеличението на налозите за 2017 г. и сега жалбата му срещу решението на местния парламент ще бъде удовлетворена.

Чанев сподели,че увеличението за 2017 г. ,което бе отменено е спестила но 30 000 жители на общината 2 млн. Лева. За 2018 г. икономисаната сума ще бъде 1 млн.лева. Кърджалийци са икономисали пари от такса „смет“ данъка върху сградите, данък за МПС и туристически данък.

Простата сметка показва,че сме спестили на данъкоплатците в общината по 100 лева,посочи областния управител. Той отбеляза,че основна заслуга има старшия юристконсулт на областна администрация Елена Златанова , спечелила съдебните битки, въпреки наетата от общината адвокатка с дългогодишен стаж.

Губернаторът каза още, че докато съдебната битка за налозите за 2017 г. е спечелена заради процесуални пропуски, сега наредбата за такса „смет“ е отхвърлена по същество.

Административния съд е гледал и жалбата на губернаторът срещу увеличението и на останалите налози, Очаква се неговото решение.

Никола Чанев подчерта, че спестените пари няма да бъдат похарчени от кмета нецелесъобразно. Градът е мръсен и е в трагично състояние,което и доказателство за харченето на парите на данъкоплатците не по предназначението им, каза още губернаторът. Според него причината се корени в опитите на ДПС да доминира на всички нива на управлението . Той цитира кметът инж. Хасан Азис, който заявил,че Кърджали е в синхрон с депесарски часовник, чийто двигател са кмет,общински съвет и общинска администрация. Този часовник изостава и това е видно навсякъде, категоричен бе Никола Чанев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини