Тракийци се прекланят пред талантливия държавник хан Крум

На 13.04.2018 г. се навършват 1204 години от смъртта /13 април 814 г./ на хан Крум - голям български владетел с изключителни заслуги за изграждането на държавата ни, както и за нейното международно утвърждаване.  Хан Крум идва на власт след смъртта на хан Кардам (777-803) и става основател на нова владетелска династия, управлявала  до края на Х век. Издадените от хан Крум закони са първото писмено законодателство в българската държава, отбелязано в енциклопедията ”Свидас” от Х век. Те предвиждат сурови наказания срещу кражбата, просията и разбойничеството. Това е насочено към издигането и съхраняването на собствеността, както и към сигурността на търговията в страната. Реформите на хана и неговите строги закони засилват централизираното управление и приобщаването на славянските племена към ханската власт. Като велик държавник  и талантлив военачалник Хан Крум постига териториално обединение и международен авторитет за България. Умира на 13 април 814 г. при подготовката си за щурм на византийската столица Константинопол.

          В негова чест са издигнати много паметници и са именувани много населени в страната в т. ч. и град Крумовград в област Кърджали. 

В знак на преклонение към делата и заслугите на държавника хан Крум на 13.04.2018 г. (петък) от 12.30 ч. представители на „Тракийско дружество –Димитър Маджаров“ Кърджали и неговите поделения - тракийските дружества в региона: „Тракия“ от Крумовград, „Момчил юнак“ от Момчилград, „Тракия“  от Джебел, съвместно с Народно читалище „Тракия – 2009“ от Кърджали ще поднесат венци и цветя пред паметника на средновековния владетел в центъра на Крумовград.

 Каним обществеността на гр. Крумовград да се присъедини към мероприятието.

инж. ЯНИ ЯНЕВ

Председател на „ТД - Д. Маджаров“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини