Здравното министерство дава заден за реформата в ТЕЛК. Преглед на печата

"Монитор":

Здравното министерство дава заден за реформата в ТЕЛК

Министерството на здравеопазването дава заден за реформата в ТЕЛК.

"След среща с премиера Бойко Борисов решихме да оттеглим проекта за промени в медицинската експертиза. Разбрахме се, с предложения в Министерски съвет да отидем едва когато постигнем пълен консенсус с всички заинтересовани страни", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Оттеглянето на концепцията с промени в медицинската експертиза, на база на която се отпускат инвалидни пенсии, става ден преди националния протест на инвалидите. "Тази концентрация води до влошаване на живота на хората с увреждания", заяви зам. председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова. Изчисления на Съюза на слепите показват, че заради готвената реформа около 100 000 българи могат да останат без инвалидни пенсии. 

Пратка. 

"Сега":

Съмнителна пратка за главния прокурор е оставена в Съдебната палата

Съмнителен пакет, адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров, е получен в Съдебната палата в София в ранния следобед, съобщи БНТ. Той бил оставен на служебния вход на Съдебната палата, откъм ул. "Алабин".

Екипи на ДОТИ и МВР проверяват съдържанието на пратката. Проверката със скенер показала, че вътре в пакета има кукла, омотана с кабели, контакти и щепсели.Експерти проверяват дали пратката съдържа взривни вещества.

Нагласи. 

"Дума":

Половината българи очакват световна война

53%, или около 3 млн. българи, очакват нова световна война, сочи изследване на "Галъп интернешънъл". Близо 1,9 млн. души, или 34 на сто, допускат, че някоя от глобалните световни сили може да използва ядрено оръжие. От тях 63% казват, че това е малко вероятно или е изключено.

30% от запитаните са на мнение, че правителството не се справя с външнополитическите дейности, а 8 на сто не са сигурни в мнението си. 62% приемат, че е необходимо да се преговаря с турския президент Ердоган, а 33% смятат, че преговорите са излишни, сочи проучването.

В същото време обаче обществото продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията.

Средства. 

"Монитор":

€1,15 млрд. пратили гастарбайтерите в България

Над 1,15 млрд. евро са изпратили сънародниците ни, които работят зад граница, на близките си в България през миналата година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро, показва справка в Българска народна банка (БНБ).

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.

Нощен транспорт. 

"24 Часа":

За 3 дни над 900 души пътували с нощните автобуси

 Над 900 души са пътували с четирите нощни линии на градския транспорт в София през първите 3 дни, откакто услугата работи. Най-много - близо 500, са били пътниците в първия ден, в който тръгна нощният градски транспорт - в нощта на 7 април, вероятно заради Великден.

От Столичната община смятат, че интересът към нощния градски транспорт тепърва ще се засили и дават пример с 2009 г., когато отново бе направен експеримент с движение на градски транспорт и вечерта. Тогава за месец с него са пътували 2700 души, а очакванията са, че сега пътниците ще са повече.

14 шофьори возят софиянци през нощта по четирите линии. Толкова са и кондукторите. Това е и една от разликите с дневния градски транспорт, защото в нощните рейсове билетчето се купува от кондуктор. Освен това във всеки от автобусите има видеонаблюдение, за да се гарантира сигурността както на шофьорите, така и на пътниците. Нощните рейсове са оборудвани и с паникбутон.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини