40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света

Голяма част от българите вярват, че света се управлява от тайно общество. Още по-голяма обаче са убедени в  пророческите способности на Ванга. Това показва допитването на  Изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“ за нагласите на българите към вярванията, конспирациите и  суеверията. 
 
Мненията са анализирани на базата на 1004 ефективни интервюта на хора над  18 годишна възраст във времето от  първи до седми март.
 
Анкетата показва, че  29% от българите вярват в съществуването на извънземни. 19 % стигат и по-далеч-те вярват, че хората са установили контакт с извънземните, а 14 на сто от анкетираните дори, че представители на други планети живият сред нас.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпросите, поставени със свръхестествени способности на хора, популярни с пророческите си дарби. Прави впечатление, че  63% от анкетираните  в най-младата възрастова група -от 18 до 29 години  вярват в способностите на Ванга, например. 

Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. По отношение на вярата в магии мнението на анкетираните  е разполовено.
 
В проучването са тествани и различни световни конспирации.  40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света, но от висшистите сред тях малко под  половината  споделят това виждане.  Изкуственото създаване на болести с цел продажба на нови лекарства е твърде възможно да е факт според  66 % от анкетираните. 
 
По отношение на въпросите, свързани с Кемтрейлс /б.а.Конспиративна теория за химическите самолетни линии/ и ХААРП /б.а. Програмата е финансирана от военновъздушните и военноморските сили на САЩ. Тя официално е обявена за програма, която изследва йоносферата и контролира климата/, данните показват високи дялове на непознаване на темата –  над 50%, коментират анализаторите.
 
Проучването показва още, че жените са по-склонни да вярват в мистерии, като прераждането. 
36% от анкетираните посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Освен това  живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. Анализаторите посочват  като възможен отговор на този факт по-високата степен на религиозност в малките населени места.
 
Анкетата разкрива още, че 35% от българите са посещавали гадател, ясновидец или ходжа.
Впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата. 
 
Интересни са изводите от реакцията спрямо класическите суеверия, като това, че ако черна котка ти мине пътя, ще ти се случи нещо лошо. 40 % от анкетираните вярват на това, докато 60% не вярват.
Малко над една трета от българите вярват, че петък 13-ти носи нещастие. Толков са и тези, които са убедени, че   счупеното огледало също носи нещастие.
 
Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини