Руското външно: Великобритания да докаже, че покушението срещу Скрипал не е дело на британските спецслужби

Руското външно министерство поиска от Великобритания да докаже, че покушението срещу бившия агент на военното разузнаване ГРУ Сергей Скрипал не е дело на британските спецслужби, и заяви, че в противен случай ще го смята за покушение срещу живота на руски граждани.

В изявление, публикувано на сайта му, министерството иска от Лондон доказателство, че специалните служби нямат никаква отговорност за случилото се. "Анализ на обстоятелствата... ни кара да мислим за възможно участие в отравянето на британските разузнавателни служби," продължава съобщението.

Фактите също така свидетелстват за "незаинтересоваността на британските власти да изяснят истинските мотиви и да установят извършителя на престъплението в Солсбъри", смята руската дипломатическа служба.

"Поведението на британските власти предизвиква множество въпроси", се казва в изявлението. "Населението на Великобритания бива държано в неведение за ключови моменти от този инцидент, обявен за сериозна заплаха, не е известен общият брой на пострадалите... британските власти систематично демонстрират неспособност да гарантират сигурността на руските граждани на своя територия."

"Премълчава се информация за дейността на разположената недалеч от Солсбъри секретна лаборатория в Портон-Даун, където, както е известно на всички, се е работело по създаването на химическо оръжие. Скриват се сведения за провежданите малко преди отравянето на Скрипал в този центер съвместно с британските военни ежегодни учения “Токсичен кинжал”, в хода на които се отрабатотвали мерките за борба с химическо и биологично заразяване", отбелязва руското външно министество.

"Ако не бъде представено убедително доказателство за противното на руската страна, ще считаме, че става въпрос за покушение срещу живота на наши граждани като резултат от най-голяма политическа провокация", предупреждава външното министерство на Русия.

Изброените в изявлението случаи са "отравянето на бившият сътрудник на ФСБ А.Литвиненко, смъртта при неизяснени обстоятелства на руските бизнесмени Б.Патаркацишвили и А.Перепилични, загадъчното "самоубийство" на Б.Березовскои и удушването на неговия делови партньор Н.Глушков и, накрая, покушението срещу живота и здравето на С.Скрипал и Ю.Скрипал".

Този месец британският премиер Тереза Мей също поиска от Русия да обясни дали има отношение към инцидента с нервнопаралитично вещество, или е изгубила контрол върху количества от него и е допуснала то да бъде използвано на британска земя. След като Москва отказа да се съобрази с еднодневния ултиматум, Лондон изгони руски дипломати и предприе други мерки. По-късно това направиха и редица други страни от Европейския съюз и извън него, а България и Словакия извикаха посланиците си за консултации.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иво
    0 0
    21:26, 6 дек 2019
    Държавен тероризъм в действие !
Последни новини