Краси Хаджиев от „Паисий” с успех на националната олимпиада по химия

Повод да проведем разговор с десетокласника Краси Хаджиев от 11В клас е участието му в Националния кръг на50-ATA ЮБИЛЕЙНА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ, който се проведе на 17-19.03.2018г. в Частно средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ - град Варна.Организатори на престижното състезание, в което участваха 120 ученици от 7 до 12 клас, са Министерството на образованието и науката на България и РУО - Варна, със съдействието на ЧСУ „Юрий Гагарин“, СОК „Камчия“ и кметовете на общините Аврен и Девня. Спомоществователи на състезанието са флагманите на химическата промишленост в страната „Солвей – България“, „Девня Цимент“ АД, „Аквахим“АД и Агрополихим“ АД.

Краси участва в съревнованието и демонстрира отлични познания в областта на химията, натрупа градивен опит при решаване на разнообразни теоретични и практически задачи по химия и се запозна със свои връстници от цялата страна. Представяме Ви част от интервюто, проведено с него:

- Опиши теоретичния и експерименталния кръг на олимпиадата, цялото ù протичане.

- Първият ден на олимпиадата започна с теоретична част, в която трябваше да решим пет  задачи от областта на неорганичната, органична, аналитична и физикохимията. Задачите бяха с изключително голяма трудност, при чието решаване се изискваха задълбочени познания в областта на химията, както и използване на различни математически методи за решаването им. Времето за работа, с което разполагахме, беше 5 часа. Вторият ден беше експерименталната част, в която имахме на разположение 3 часа да правим опити по аналитична химия. Една от задачите беше свързана с качествен анализ на непознати водни разтвори на соли, които трябваше да определим въз основа на реакции, протичащи между тях. А втората задача беше продължение на първата и изискваше да изчислим концентрацията на някои аниони (карбонатни форми) при взаймодействието им с киселина и основа.

- Как оценяваш своето представяне и постигнатия резултат? Удовлетворен ли си? Какво мислиш за успеха си?

- Удовлетворен съм от представянето ми, тъй като резултатът ми е много добър. Успехът ми, разбира се, е съпътстван от много труд и усилия от моя страна и от страна на преподавателите ми. Наред с голямата трудност на олимпиадата, успях да направя много и смятам да продължа в този дух.

- Какво ново научи? С какво това състезание надгради и обогати знанията и възможностите ти?

- Участията ми в конкурси и състезания  винаги са ми давали урок и са ми показвали къде греша и на какво трябва да наблегна. Тази олимпиада ми помогна да разбера на какво ниво се намират знанията ми по химия и какво още трябва да науча. Наред с това тя ми помогна да намеря нови приятели със сходни интереси и да поддържам с тях комуникация, което ми помага да обменяме мисли и усвоени знания. Трупам огромен положителен опит.

- Опиши преживяванията и впечатленията си от разговорите и срещите с ученици, чийто интерес е науката химия. Новите срещи, новите посетени места как ти се отразиха?

- Бях изключително развълнуван, когато пристигнахме и общо взето през цялото време на олимпиадата. Имаше и доста стрес,  тъй като това си е национална олимпиада и напрежението си оказва роля, особено когато задачите са пред теб. Бях изненадан да срещна толкова много интелигентни хора със сходни интереси. Бяхме непрекъснато заедно и през трите дни завързах много приятелства. Успях да науча от новите хора около мен как те се подготвят за изпити, олимпиади и състезания, което ми даде идеи за моята бъдеща подготовка в тази сфера. Беше изключително интересно, че бяхме на ново място, а именно в СОК "Камчия", един отделен комплекс, притежаващ всичко необходимо за състезание на международно ниво. Видяхме морето разбира се [😅] и авиационния център, където беше пресъздадена совалка на една от мисиите към луната, както и химическия завод "Солвей Соди", един от най-големите в страната. Впечатли с мащабите си и огромната база, с която разполага.

- Какво би използвал от наученото и видяното в бъдещото си развитие?

- Опитът от такива състезания ме учи да се справям по-лесно с напреженията по време на изпити. Но всички знания, които натрупах от подготовката ми за олимпиадата и получени от нея, ще ги използвам за кандидатстването ми в университет и реализацията ми занапред.

- Твоите размисли, послания, идеи за съвременния свят и света на химията…

- Науката химия е много динамична, бързо се развива и нейното подробно изучаване е крайно необходимо, тъй като това е наука за абсолютно всяко вещество около нас. Всичко е химия. Съществуването ни е факт, благодарение на химични процеси, протичащи в организма ни. Химията ще продължи да се развива с бързи темпове и все повече нейните открития ще навлизат в света ни.

Разговорът с Краси е жив пример, че учениците на СУ “Отец Паисий” го превръщат в училище, изпълнено с многообразие и живот, училище с бъдеще.

Пожелаваме на единадесетокласника, на преподавателката му по химия - г-жа Галина Балабанова - и на всички паисиевци още по-големи успехи и нови постижения!

Това съобщиха от Ръководството на СУ"Отец Паисий"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини