В отношенията ЕС-Турция няма нищо позитивно според Светослав Малинов

В отношенията между Европейския съюз и Турция няма нищо позитивно. Това заяви пред БНР евродепутатът Светослав Малинов във връзка с предстоящата утре среща на лидерите на ЕС и Турция за затопляне на отношенията между двете страни.
 
"В момента е изключително трудно да се намери европейска столица, която би могла да приюти Ердоган и да разговаря с него. Няма лошо, че това става във Варна, но крайният резултат може да бъде и влошаване на отношенията", коментира Малинов.Според него срещата във Варна утре всъщност върши много по-голяма услуга на президента на Турция Реджеп Ердоган, отколкото на ЕС. Единственият позитив за България от срещата може да е потвърждаването на ангажимента на ЕС за финансова помощ от нови 3 млрд. евро за бежанците, обясни евродепутатът.
 
"Още при сключването на това споразумение между ЕС и Турция, беше ясно, че то е изгодно за България и независимо, че тогава имаше крайно недалновидни български политици с опасни изказвания за това споразумение, благодарение на него в момента върху България няма бежански натиск", коментира Малинов и добави, че този въпрос е национален проблем номер 1 за страната ни.Срещата идва на фона на влошена ситуация в Турция - арестите не спират, осъдените магистрати, журналисти, академични преподаватели. Броят на арестуваните хора продължава да расте. Всичко това доведе до влошаване на отношенията между южната ни съседка и страните членки на ЕС. Малинов припомни и че Европейският парламент замрази преговорите за членство на южната ни съседка в Съюза. По думите му в момента в ЕП не може да се събере мнозинство в подкрепа дори на одобряване на тези отношения по линия на преговорите. "Ситуацията е на много ниско ниво на доверие и много трудно може да се направи някакъв пробив", категоричен е политологът.
Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    5 -3
    12:09, 26 мар 2018
    Тоа не беше ли царски блюдолизец по време на дедо симовото управление и сега оревава ортълъка Ама се уредил евродепутат
Последни новини