Тракийци отбелязват Деня на Тракия, в Кърджали се покланят пред Капитан Петко Войвода

На 26 март тракийците от регион Кърджали и в цялата страна честват Деня на Тракия. На този ден, преди 105 години, през 1913 г. с превземането на Одринската крепост е спечелена свободата на тракийските българи. През 2006 година денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия. Честването му води своето начало от 20-те години на ХХ-ти век. Тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват подвига на българските войни, паднали край Одрин и по бойните полета на Балканската война, както и почитта и паметта към хилядите тракийски бежанци, прогонени от роден дом и намерили подслон в пределите на България.

Прояви по повод Деня на Такия ще се състоят на 23 март 2018 г. и  в гр. Варна. Те са организирани от Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“ гр. Варна, Военноморските сили, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и с участието на представители от тракийските дружествата от Пловдив, Бургас, Кърджали, Айтос и др.

В гр. Кърджали на 26 март 2018 год. (понеделник) от 12.00 ч. Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ ще поднесат венци и цветя пред паметниците  на героите на Тракия - войводите Капитан Петко Киряков, Димитър Маджаров и Стоян Терзиев.

На същата дата венци и цветя ще поднесат пред паметниците на Капитан Петко войвода Тракийско дружество „Момчил юнак” в Момчилград в 17.30 ч.  и Тракийско дружество „Тракия”в Крумовград в 12.30 часа.

Каним тракийци и гражданството на региона да се присъединят към честванията.

инж. Яни Янев

Председател на ТД „Д. Маджаров“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини