Парламентът уволни Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

Парламентът прекрати предсрочно правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев.

Причината е отнет достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно". Решението беше гласувано единодушно със 111 гласа "за" и без дебати.

Държавната агенция "Национална сигурност" отне достъпа на Гатев до класифицирана информация с гриф "Строго секретно" след искане на прокуратурата заради данни, че той е нарушил служебните си задължения.

Гатев обжалва акта за отнемане на разрешението му първо пред Държавната комисия за сигурността на информацията, а след това и във Върховния административен съд.

В средата на януари ВАС отхвърли окончателно жалбата му срещу ДКСИ, заради отказа й да възстанови отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

Славчо Велков от "БСП за България" поиска Гатев да бъде допуснат в пленарната зала и, ако се наложи и има желание, да бъде изслушан. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Димитър Лазаров /ГЕРБ/ посочи, че искането е неоснователно, защото е налице влязъл в сила административен акт, с който е потвърдено отнемането на достъпа. Предвид настъпилата несъвместимост, Народното събрание освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС преди изтичането на мандата му.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини